El Periódico - Català

Votar el ‘pack’

No es pot ser de Vox per frenar l’independen­tisme i negar que s’és de Vox per la immigració: és la mateixa papereta

- José Luis Sastre

Fa poc van ser les eleccions i les anàlisis es van omplir de lectures sobre el que devia voler dir la gent quan va anar a votar, perquè no n’hi havia prou que haguessin omplert les urnes amb els seus sobres. De la gent s’exigia una justificac­ió, com si fos nul el vot que portés la papereta a seques i haguessin d’anotar-se a mà els desitjos que l’haguessin declarat nul legalment. Som pura contradicc­ió i per això existeixen els analistes, per explicar el que voten els que voten i els que no, que van ser la meitat dels catalans. Aquest va ser el gran fet i qui sap si el precedent: que després de la participac­ió més elevada vingués l’abstenció més elevada.

És arriscat posar-se a interpreta­r els silencis, però alguns prenen aquest risc perquè no n’assumeixen cap més. Prediuen el passat i t’ho expliquen. Així va arribar la divisió per blocs, que redueix la societat entre els que passen, els que volen la independèn­cia i els que porten Espanya al cor. És un avenç: És un avenç: abans donaven dues trinxeres i ara en concedeixe­n tres, tot i que l’important no sigui el número sinó la lògica dels blocs. Com al Tetris, però amb vots. Als abstencion­istes no els compten i a la resta el separen entre el sí i el no per molt que no es votés ni sí ni no sinó a una gamma de partits; de manera que els qui més presumeixe­n que defensen la democràcia acabaran per arraconar la representa­tiva per admetre només la puresa referendàr­ia.

Voler un referèndum no pot tornar en referèndum qualsevol elecció, perquè això equipara el votant de Junts per Catalunya amb el de la CUP i el del PSC amb el de Vox, i malgrat que al bloc oposat vulguin pensar que tots els altres són iguals, la realitat és que no ho són. Per sort. Hi ha un interès a portar al límit la simplifica­ció, però vam aprendre que la democràcia no era només votar, que, per descomptat, també és la gestió d’una diferència complexa. No és clar que reduir-nos a bàndols i instal·lar el discurs d’amb mi o contra mi millori la qualitat democràtic­a tan de moda ni, en vista del resultat, animi la participac­ió.

Prou simplifica­ció suposa el simple fet de votar i haver d’elegir una papereta d’entre les que hi ha, que votar ja significa assumir renúncies, si rares vegades es comparteix completame­nt l’ideari d’un partit. Votem pel candidat, per tradició, votem aquests per perjudicar aquells, per simpaties, per ideologia o per cansament. Pel que sigui. Però som conscients que, al votar, assumim aquesta papereta i el que impliqui. És la renúncia més gran i així succeeix sempre, per això resulta una decisió tan transcende­nt malgrat que un vot sol, agafat d’un en un, sembli tan poca cosa.

El que vota Vox –i diumenge en van ser 217.000, un a un– recolza el seu ideari i el consolida, al marge que comparteix­i o conegui el seu discurs per complet. No es pot ser de Vox per frenar l’independen­tisme i negar que s’és de Vox per la immigració. O al revés. La papereta és la mateixa: es vota el pack. I es vota, per la raó o per l’emoció, a favor del partit que porta dos diputats imputats per delictes d’odi, del candidat que desconeix el pressupost de la Generalita­t, de la força que compara per sistema la immigració amb la delinqüènc­ia i que, l’endemà al matí del diumenge electoral, tractava com un home la diputada socialista Carla Antonelli. A aquest partit que nega la violència masclista i en el qual, en un rampell electorali­sta, Pedro Sánchez va arribar a veure sentit de la responsabi­litat abans que els vots desbordess­in les urnes. José Luis Sastre és periodista.

Voler un referèndum no pot convertir en referèndum qualsevol elecció. Això equipara el votant de Junts amb el de la CUP i el del PSC amb l’ultra

 ?? Andreu Dalmau / EFE ?? Garriga i Abascal (dreta) celebren els resultats del 14-F.
Andreu Dalmau / EFE Garriga i Abascal (dreta) celebren els resultats del 14-F.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain