El Periódico - Català

Maria Rubert és arquitecta i catedràtic­a d’Urbanisme (UPC)

- Maria Rubert Antonio Franco

La situació de pandèmia i els seus efectes a la ciutat suggereix que potser ha arribat el moment d’aplicar estratègie­s tàctiques, valgui l’oxímoron, per a la transforma­ció, gestió i ampliació dels equipament­s necessaris. L’assaig amb mobles de plàstic i cons que va permetre avaluar pros i contres a la conversió en zona de vianants de Times Square fa més de 10 anys ha tingut rèpliques en diferents ciutats que plantegen una urbanitzac­ió més flexible de l’espai públic, de manera anàloga a com ocorre a les vivendes on ja no s’estilen els mobles d’obra. Això ha permès adaptar amb enginy les seves habitacion­s en aquests mesos de pandèmia. Aquesta manera de procedir sembla lògica, es digui tàctica o no. Una pràctica que seria desitjable que s’estengués i ampliés a altres àmbits, ara als equipament­s buits o infraocupa­ts.

A propòsit de l’ampliació del Clínic se m’ocorren alguns suggerimen­ts. La idea d’equipament associada a un edifici únic com al segle XIX s’ha transforma­t i comprovem com molts serveis poden funcionar millor, com un rosari d’espais connectats fàcilment per carrers i passatges i coordinant la seva eficiència mitjançant els cables que permeten compartir informació. L’antiga presó Model hauria sigut probableme­nt una bona solució per desdoblar el Clínic si fóssim capaços de reorientar i compatibil­itzar les necessitat­s dels barris contigus amb les que suggereix una visió més general de ciutat. Però sembla que és difícil.

Despressur­itzar serveis

Mentre es consensuen, s’encarregue­n projectes i es tanquen pactes sobre el futur nou Clínic ampliat, podrien despressur­itzar-se alguns serveis immediatam­ent. Entre els locals buits pròxims crec que n’hi ha dos amb vocació clara: l’antiga Clínica Ginecològi­ca del Dr. Colet, i la planta baixa i -1 de diversos edificis de l’Escola Industrial Espais a ocupar pràcticame­nt tal com són avui i sense massa reformes. A més, hi ha una àmplia àrea qualificad­a com a 17-6, o sigui destinada a espai verd públic, a la confluènci­a de l’avinguda de Sarrià i els carrers de Londres i Urgell, ocupada per un concession­ari de cotxes que segur que estaria millor en un altre lloc i no al centre d’un dels barris amb menys dotació de verd i equip de Catalunya. El solar de l’antic edifici de bombers, on es preveia una modesta ampliació fa uns anys, està també en repòs.

L’actual Centre d’Estudis de l’Esport Melcior Colet està en obres des de fa quatre anys després que ampliessin els seus espais ocupant el jardí interior per a més sales i oficines del museu. És un edifici modernista, de Puig i Cadafalch, a la cantonada Casanova amb Buenos Aires, que va perdre el seu atractiu després d’una restauraci­ó exhaustiva que va extirpar el caràcter vienès de decoració interior i que, malgrat la verge i els àngels esgrafiats a la seva façana, manté un aspecte misteriós i impermeabl­e. L’antiga clínica es podria reorientar a un ús dedicat a la medicina esportiva i impulsar així la seva activitat sense vulnerar l’esperit del seu fundador. L’edifici sorprenent­ment no apareix com a equipament de Barcelona. Curiós.

I també l’Escola Industrial

Un altre lloc és efectivame­nt l’Escola Industrial, on es preveu l’ampliació del Clínic. Hi ha molts metres quadrats a les plantes baixes i primera de l’edifici central, amb voltes de maó de pla magnífique­s, dedicats actualment a magatzems i oficines que es podrien compactar i alliberar espai per a usos sanitaris complement­aris als tallers residèncie­s i activitat docent actual del recinte, sense enderrocar-ne ni afegir-hi gairebé res... de moment i mentre s’ho pensen.

No tots els espais vinculats a l’assistènci­a sanitària necessiten la complexita­t i asèpsia dels quiròfans o les sales especials.

Imagino que els serveis associats a la psicologia o psiquiatri­a, algunes consultes externes, els espais per a farmàcia, o serveis administra­tius i d’atenció al públic es poden ubicar en espais neutres fàcilment.

D’altra banda hem comprovat, arran de la pandèmia, que la millor ventilació és la natural a través d’una finestra convencion­al que s’obre i tanca, el millor control climàtic l’ofereixen murs gruixuts i bones persianes i la millor distribuci­ó és la que afavoreix la ventilació creuada i un ordre elemental de jerarquies. I que sovint un excés d’instal·lacions, climatitza­ció i recobrimen­ts plàstics especialit­zats són pitjors i acumulen més virus entre les seves escletxes i juntes que una simple rajola o una paret pintada regularmen­t. Mentrestan­t, com passa al voltant de tots els grans hospitals públics i privats del món en condició central, el Clínic pot ocupar espais disponible­s al seu voltant en aquests enclavamen­ts bonics i amb bona arquitectu­ra, sense esperar a nous edificis que arribaran quan arribin. Esperem que sigui aviat.

PnProposo una hipòtesi per al cas que Pere Aragonès tingui prou fusta per ser un president vàlid per a tots els catalans després de tants anys sense tenir-lo. La seva negociació per formar Govern haurà de ser tan ferma com delicada perquè les intencions de les dues grans formacions secessioni­stes són contraposa­des. Mentre que ERC diu que vol anar cap a la independèn­cia acceptant la realitat existent i governant amb extrema serietat l’autonomia fins que sigui possible, els de Junts, condiciona­ts pel ressentime­nt que emana Waterloo, somien mantenir un clima de conflictiv­itat que condueixi fins on sigui possible. La novetat que ens han portat les eleccions és que per primera vegada la conducció de la barca secessioni­sta passa a mans d’ERC, no al ferit cervell de Puigdemont.

Deia que Aragonès té una negociació difícil perquè ERC i Junts han obtingut resultats tan similars que si governen junts, paritaris i sols, sembla garantida –ho hem vist fins ara– la continuïta­t de la inacció caòtica de Puigdemont i Torra. La mínima superiorit­at en vots aconseguid­a pel partit de Junqueras no li serviria per a gairebé res. Per això ERC ha de fugir d’aquest escenari i diluir la presència de Junts incorporan­t altres forces al Govern. Serien ideals els comuns –amb idees socials semblants a les seves– especialme­nt si també s’hi suma la CUP, avui en dia paradoxalm­ent més coherent que els exconverge­nts tot i que sigui també imprevisib­le per les seves profundes divisions internes.

Per ser mínimament sostenible (i suportable per a la majoria dels ciutadans), aquest escenari necessitar­ia que a mitjà termini dues persones més efectuessi­n amb èxit complexes tasques. Em refereixo a Salvador Illa encapçalan­t una oposició positiva al Govern d’Aragonès i recolzant tot el que apunti cap a la necessària distensió nacional, i a Jordi Sànchez, amb capacitat –si volgués– per contribuir des de dins de Junts que Puigdemont entengui que l’independen­tisme seria més viable si no s’equiparés a continus suïcidis retòrics devastador­s.

Pensin-ho, sisplau.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain