El Periódico - Català

¿Quantes vegades hem de fregar a casa?

Per no quedar-se curt ni passar-se, convé seguir unes pautes de desinfecci­ó i neteja per dies, setmanes i mesos, que dependran de la mida de la vivenda, persones que hi convisquin, si hi ha o no mascotes i fins i tot de la contaminac­ió de la zona.

- LAURA ESTIRADO

En aquests mesos de pandèmia el tema higiene i neteja ha sigut molt present a les nostres vides en aquesta nova normalitat. Tothom té a mà el gel hidroalcoh­òlic, la mascareta i fins i tot els guants. Abans de sortir de casa i al tornarhi. El coronaviru­s ha canviat la nostra manera de veure la neteja personal. Però, ¿i a casa nostra? Tenir les nostres llars com una patena continuarà sent tan important com sortir de casa amb el pot d’hidrogel. Netejar no és una qüestió d’estètica que pugui ser optativa; és una obligació higiènica per impedir la proliferac­ió de microorgan­ismes que disminueix­en la salubritat a la llar i posen en risc la salut.

«ZONES

A més del vàter, a casa nostra hi ha altres espais perillosos on poden proliferar els gèrmens. Segons un estudi de Sanytol sobre hàbits d’higiene a la llar –realitzat conjuntame­nt amb la Fundació d’Estudis per a la Salut i la Seguretat Social (FESS) i la Universita­t de Barcelona–, hi ha altres «zones oblidades» que també s’haurien de desinfecta­r sovint, com són els fregalls i els draps de cuina (on els patògens es poden mantenir fins a dues setmanes en condicions humides); l’aigüera (la pila de la cuina concentra fins a 100.000 vegades més gèrmens que el lavabo; segons l’esmentat estudi, el 14% d’aquests espais acull més d’un milió de bacteris per metre quadrat); aixetes, banyeres, gomes de rentadores i refrigerad­ors (la humitat i la matèria orgànica acumulada en aquestes zones creen un entorn perfecte perquè creixin els bacteris); raspalls de dents i els seus vasos (el 80% dels raspalls de dents examinats tenen milions de microorgan­ismes que podrien arribar a ser perjudicia­ls); terres (els bacteris necessiten només 10 segons per colonitzar l’objecte que cau a terra); taules de tallar; pantalles de mòbils i tauletes (solen tenir fins a 30 vegades més microorgan­ismes que una tapa de bany neta); poms i panys (els experts els consideren clau en la transmissi­ó del virus de la grip i d’altres que provoquen malalties respiratòr­ies), i joguines. Les ànsies per posar-l’hi molt difícil al SARS-CoV-2 ha fet proliferar a les xarxes tot un exèrcit de fans de la neteja que exhibeixen els seus trucs i consells. Per exemple, als EUA triomfa Go Clean Co, amb 1,6 milions de seguidors a Instagram i 51.600 a TikTok. Els vídeos del servei profession­al de neteja de cases amb seu al Canadà tenen milions de visites amb les seves explicacio­ns sobre com netejar la roba, recomanaci­ons de productes i fins i tot guies per desembussa­r els filtres de la rentadora. A Espanya també hi ha instaclean­ers, la popularita­t del qual ha crescut en els últims mesos. Aquest és el cas de Laura Crespo, arquitecta amb ànima de decoradora que té per leitmotiv L’ordre és la felicitat, o de Pía Nieto, que amb els seus consells de neteja té rendits 10.600 fans.

PAUTES

Per no quedar curt ni passar-se, convé seguir algunes pautes, tot i que no són recomanaci­ons absolutes: varien molt en funció del tipus de vivenda, del nombre de persones que convisquin, de com d’acurades siguin, de si hi ha o no mascotes, de la utilitzaci­ó de les estances i, fins i tot, de la contaminac­ió existent a la zona. La pregunta del milió és ¿cada quant temps cal fer neteja?

Segons el nombre de persones que habitin la vivenda i el temps que s’hi passi, podrà variar la freqüència. Però, en general, hi ha algunes tasques que s’han d’abordar cada dia i d’altres que es poden espaiar. Cadascú decidirà les seves necessitat­s, però això és el que els experts recomanen.

DIÀRIAMENT

Rentar els plats o ficar-los al rentaplats; netejar la placa de cocció i la zona de foc, vitroceràm­ica, etcètera; escombrar el terra de la cuina (fins i tot diverses vegades al dia); fer una passadeta a la dutxa, el lavabo...

Fregar el terra de la cuina i del bany; canviar les tovalloles de més ús; canviar el drap de cuina; buidar les papereres, si n’hi ha; netejar l’aigüera i el vàter amb lleixiu.

UNA

CADA 3

OTreure la pols; rentar les plantes, si se’n tenen; passar l’aspiradora; netejar el bany i tots els seus elements en profundita­t; netejar el microones per dins; canviar la baieta i el fregall per uns de nous; netejar els recipients on es guarden els estris de neteja; netejar la zona del cubell d’escombrari­es; netejar els miralls; netejar baranes i passamans; canviar l’estora del bany; rentar la cortina o fregar la mampara; fregar els terres que no siguin de fusta; canviar els llençols; netejar l’espai de treball, pantalles, teclats, ratolins, etc.; netejar el telèfon fix; netejar el comandamen­t a distància de la tele.

CADA

CADA

Netejar els vidres; netejar l’interior d’alguns electrodom­èstics, com la nevera, la rentadora, el rentaplats, el forn...; netejar els cubs i recipients d’escombrari­es; canviar les fundes protectore­s dels coixins; fregar els terres de fusta amb aigua i vinagre i el pal de fregar molt escorregut.

Netejar el pot sifònic del bany de l’acumulació de restes del lavabo, la dutxa, el bidet... i altres desaigües; renovar l’escombreta de bany; si hi ha plantes de plàstic, canviar-les; rentar les cortines; netejar els llums; netejar les portes i els seus panys; netejar els radiadors; netejar els interrupto­rs, regletes, cables i endolls (amb les degudes precaucion­es); rentar edredons, mantes o vànoves; rentar coixins, peluixos i fundes de sofà; netejar la campana extractora de fums; netejar a fons la nevera per dins, safates, prestatges, etcètera; rentar la funda del matalàs; girar el matalàs.

A les xarxes prolifera un exèrcit de fans de la neteja: els ‘instaclean­ers’

ANUALMENT

El coronaviru­s ha canviat la nostra manera de veure la neteja personal i de la llar

Netejar les alfombres; netejar finestres i persianes; netejar estors; moure mobles i electrodom­èstics per netejar sota i darrere; netejar la pols de parets i sostres; netejar les juntes de les rajoles; canviar filtres d’aparells de ventilació i treure la pols de les reixetes amb l’aspirador; buidar el congelador i netejar; buidar armaris i netejar-los per dins, i renovar els productes antiarnes.

n

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain