El Periódico - Català

Renovables sí, biodiversi­tat també

L’expansió actual és encomiable, però s’ha d’evitar el seu impacte en la fauna

- Antoni Margalida*

L’actual expansió d’energies renovables suposarà, en els anys vinents, l’ocupació de centenars de milers d’hectàrees amb plantes solars i eòliques. L’aposta per les energies renovables és encomiable, però no s’ha d’oblidar l’impacte que pot tenir en el paisatge i la fauna. En cas de no canviar el rumb, moltes d’aquestes ubicacions afectaran espècies amenaçades de gran valor ecològic, des d’aus estepàries a grans espècies planadores (voltors, àguiles, cigonyes) i ratpenats.

Gran expansió

En l’esborrany del Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC) per a l’horitzó 2030, el Govern espanyol contempla 89 GW d’energia eòlica i solar fotovoltai­ca. Segons Red Eléctrica de España, aquestes previsions, malgrat els esforços del govern per punxar la bombolla especulati­va que s’estava creant en el mercat secundari, ja superen amb escreix els objectius del PNIEC.

La mortalitat en parcs eòlics mal planificat­s i construïts en àrees on cohabiten amb grans aus planadores pot portar la mort de milers d’exemplars i posar en risc les seves poblacions i els serveis ecosistèmi­cs que proporcion­en. Un exemple és el voltor comú, espècie que concentra el 90% dels efectius europeus a Espanya i de la qual s’estima una mortalitat anual en parcs eòlics que ronda el miler d’exemplars.

Però altres espècies que passen més desaperceb­udes, com els ratpenats, encara donen xifres més preocupant­s: un mínim de 200.000 individus a l’any. Aquestes espècies tenen de forma natural unes taxes de reproducci­ó molt baixes, per la qual cosa l’única manera de mantenir l’equilibri demogràfic és reduint els factors de mortalitat. Fins ara, els sistemes que s’estan fent servir com a dissuasori­s d’aus i ratpenats s’han demostrat de dubtosa efectivita­t.

Sembla, per tant, que el més efectiu és evitar ubicacions en àrees d’alta biodiversi­tat i realitzar parades de turbines quan es detectin altes mortalitat­s. El primer pas per garantir la coexistènc­ia de grans espècies planadores (principalm­ent rapaços) i les plantes eòliques consistiri­a a evitar el solapament amb les zones més freqüentad­es per aquestes espècies mitjançant un cartografi­at basat en informació tècnica i científica actualitza­da. Els models d’utilitzaci­ó de l’espai per les principals espècies afectades, creuats amb els mapes de recursos renovables (sol i vent), permetrien definir les zones més sensibles i prendre decisions amb més certesa.

D’altra banda, resulta preocupant la pèrdua d’hàbitats de gran valor ecològic per la instal·lació d’aquestes infraestru­ctures, com àrees agrícoles marginals o zones de mitja muntanya. Els projectes fotovoltai­cs poden comprometr­e la viabilitat de poblacions d’aus estepàries que es troben ja greument amenaçades a nivell europeu o fins i tot mundial. Hi ha la paradoxa que aquestes poblacions ocupen fonamental­ment zones no incloses a la Xarxa Natura 2000, per la qual cosa són molt més vulnerable­s a la implementa­ció de projectes energètics.

Mala planificac­ió

La mala planificac­ió actual és sovint fruit de carències en informació actualitza­da i contrastad­a científica­ment. Els estudis previs i els protocols de seguiment són habitualme­nt portats a terme per les mateixes empreses, sovint amb molt escassa supervisió per part de les administra­cions. Es tracta d’un evident conflicte d’interessos.

Una gestió no precipitad­a i ordenada resulta necessària per harmonitza­r el desenvolup­ament energètic amb la conservaci­ó de la biodiversi­tat. Un compromís més fort amb polítiques energètiqu­es més descentral­itzades, amb eficiència, gestió de la demanda, estalvi d’energia, autoconsum i la millora del rendiment energètic dels edificis, resulta fonamental si volem minimitzar l’impacte de la transició energètica sobre alguns dels nostres valors més singulars, sensibles i amenaçats que, no ho oblidem, són també font creixent i cada vegada més primordial de riquesa per a àrees rurals a través de turisme de natura.

Les empreses monitoritz­en l’impacte ambiental amb escassa supervisió

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain