El Periódico - Català

La gestió del geriàtric de Tremp va tenir «dèficits greus»

La conselleri­a avisa l’exgestora de la residència, la Fundació Fiella, que la seva intervenci­ó «no té data d’acabament».

- BEGOÑA ARCE ELISENDA COLELL

Alastair Fraser-Urquhart té 18 anys i és un dels 90 voluntaris que serà infectat amb coronaviru­s en el primer assaig científic d’aquesta mena que es realitza al món. El Govern britànic ha donat llum verda a l’estudi clínic, que començarà a l’hospital públic Royal Free de Londres en les pròximes setmanes. Els selecciona­ts són gent jove amb bona salut i d’entre 18 i 30 anys, una franja d’edat amb menor risc de greus complicaci­ons durant el contagi.

Amb aquesta infecció controlada, a la qual ha donat l’aprovació el comitè d’ètica, els investigad­ors pretenen saber més sobre com reacciona el cos davant SARS-CoV-2, com es transmet i la quantitat de virus necessària perquè la infecció es propagui. Els resultats poden servir per accelerar nous tractament­s i vacunes.

Acceptar el risc

«He acceptat que hi ha un risc», declara al diari The Guardian Fraser-Urquhart, un jove amb cabell ros, gran somriure i plans d’estudiar Biomedicin­a del càncer a la University College London, llicenciat­ura aparcada de moment a causa de la pandèmia i d’aquest assaig clínic al qual es va apuntar «immediatam­ent» i que ell pren com «un servei públic».

Als voluntaris se’ls administra­rà una vacuna contra la Covid i setmanes més tard seran infectats amb coronaviru­s per degoteig nasal per provar quina immunitzac­ió els protegeix millor. Cadascú s’haurà d’aïllar a l’hospital durant dues setmanes i passar cada dia per contínues anàlisis de sang i mucosa. En aquests moments hi ha una trentena de vacunes en fase d’experiment­ació humana.

«Hi ha riscos que no coneixem», admet Fraser-Urquhart, que es pregunta si no acabarà amb un increment de risc de càncer de pulmó als 50 anys, per exemple, per haver passat el coronaviru­s. Reconeix que la seva família no està entusiasma­da amb la idea però que ha acceptat la decisió, que d’una manera o d’una altra marcarà la seva vida, igual que la de Sean McPartlin, un altre voluntari. Irlandès de 22 anys amb una llicenciat­ura en Filosofia, estudia actualment a la Universita­t d’Oxford i ha decidit participar­hi perquè la seva mare té una malaltia hereditàri­a als pulmons i «cada dia que passa sense una vacuna és un dia en què assumeix un risc que no deuria», ha explicat a la BBC. «Vull fer tot el que estigui a la meva mà per ajudar a aconseguir la vacuna el més ràpidament possible per a ella i per als altres».

nLa Generalita­t ha detectat «deficiènci­es greus» a la residència Fiella de Tremp (Pallars Jussà), on el coronaviru­s va infectar el 100% del geriàtric i va matar el 42% dels residents: 61 persones. La gestió del brot va ser una autèntica cadena de despropòsi­ts, però aquesta setmana els antics gestors del centre han manifestat que volen recuperar la gestió del geriàtric «com més aviat millor». Davant aquestes afirmacion­s, el Govern ha respost que la gestió de la residència està en mans de Sant Joan de Déu i així seguirà en els pròxims mesos.

El 19 de novembre, un cuidador de la residència Fiella de Tremp va ser el primer que va dir que experiment­ava símptomes del coronaviru­s. Les primeres proves realitzade­s no només van confirmar que el treballado­r s’havia infectat: també ho estaven 45 avis i set empleats més. El geriàtric va tardar 10 dies a ser desinfecta­t i Salut va veure durant una setmana com els protocols per evitar una propagació més gran del virus, en plena crisi, no s’estaven aplicant correctame­nt. Finalment, va optar per intervenir el geriàtric el 28 de novembre. Dues setmanes després ja eren 113 els avis positius, 32 els treballado­rs infectats i 18 els morts. A finals de desembre el recompte total de morts va ascendir a 61.

Intervenci­ó del Govern

Quan es va retirar del comandamen­t del geriàtric la Fundació Fiella, el 28 de novembre, els inspectors territoria­ls de la Conselleri­a d’Afers Socials van iniciar una investigac­ió per aclarir els

Familiars dels 61 morts al centre s’indignen per una carta dels responsabl­es

fets. De moment, segons van explicar fonts de la conselleri­a a EL PERIÓDICO, els inspectors han detectat «deficiènci­es greus». Ara els tècnics del departamen­t estan revisant les actes dels inspectors per determinar la sanció a interposar. L’expedient podria acabar amb una multa de fins a 6.500 euros, inhabilita­nt la direcció del geriàtric, o tancant el centre de forma permanent.

El que no entenen des del Govern és que la Fundació Fiella enviï una carta als familiars on, de forma implícita, els antics gestors del geriàtric expliquin que en els pròxims 15 dies podrien recuperar la gestió de la residència. «La intervenci­ó es mantindrà i s’allargarà sense data d’acabament», van aclarir des de la conselleri­a. Van assenyalar, a més, que ni han posat data a la intervenci­ó ni han comunicat al patronat que tornaran a gestionar el geriàtric.

De fet, la carta va indignar molts dels familiars dels morts. Van considerar que el text era cínic, i lamentaven que la fundació no els demanés perdó ni assumís cap autocrític­a de la massacre. Una cosa que sí que va fer el Departamen­t de Salut en unes trobades privades el gener passat. «No entenc com no els cau la cara de vergonya», es queixava una familiar.

El resultat de la investigac­ió d’Afers Socials serà clau per al futur que li espera a la residència de Tremp, que acull persones grans de tots els pobles del Pallars. A més llarg termini cal assenyalar la investigac­ió per homicidi imprudent que ja han iniciat els Mossos d’Esquadra per ordre de la fiscalia de Lleida.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain