El Periódico - Català

L’ajuntament ajusta la reforma de l’Abaceria per guanyar una plaça

El súper de la planta de carrer es trasllada a un nivell subterrani, de manera que queden més de mil metres quadrats per a espai públic, i s’hi incorpora una zona d’emmagatzem­atge per a entitats.

- PATRICIA CASTÁN

L’insospitat oasi veïnal en què s’ha convertit l’espai que abans va ocupar el mercat de l’Abaceria, al cor de Gràcia, tindrà finalment una certa continuïta­t, en forma d’una plaça de 1.120 metres quadrats. L’Ajuntament de Barcelona ha optat per modificar el projecte inicial de reforma integral del recinte per acomodar-hi els desitjos de les entitats del barri, que després de la demolició del centenari equipament van descobrir les bondats d’un espai-pulmó més obert.

Aquest diari va recollir a finals de gener aquest sentiment ciutadà, que gairebé sonava a utopia. Però passat el picot i retirada la complexa estructura perimetral amb amiant inclòs, el rectangle comprès entre travessera de Gràcia, Mare de Déu dels Desamparat­s, Puigmartí i Torrijos ha reobert el debat. Residents, comerciant­s del perímetre i consistori coincideix­en que oxigenar la futura estructura beneficiar­ia el nou mercat, que començarà a aixecar-se a finals d’any o principis del 2022. La regidora de Comerç, Montserrat Ballarín, fixa aquesta data de sortida, després dels retards propis d’un 2020 negre marcat per la pandèmia.

Aquest temps de reflexió ha servit per encaixar amb força la carpa substitutò­ria ubicada des de l’estiu del 2018 al passeig de Sant Joan (que molts voldrien definitiva) i abordar amb més perspectiv­a la transforma­ció de la vella Abaceria, de la qual únicament sobreviu la valuosa estructura metàl·lica, que exercirà de base del nou mercat.

La reforma de l’Abaceria sumava lustres de debat i desacords per la conveniènc­ia o no d’incorporar­hi un súper com els que s’implanten des de fa dues dècades, així com un discutit aparcament que semblava incompatib­le amb la batalla al cotxe als epicentres urbans. Així que els plantejame­nts de la plataforma Gràcia, Cap on Vas? al final han fet diana a la Barcelona de la pandèmia, que assaboreix aquests metres quadrats de cel obert.

Ballarín i el regidor de Gràcia, Eloi Badia, van anunciar ahir que, després de reconsider­ar el projecte inicial, s’ha decidit traslladar l’autoservei de la planta de carrer a un nivell subterrani, de manera que quedaran més de mil metres quadrats de plaça (equivalent a la de John Lennon), amb una part coberta i integrada a l’equipament, però de gaudi públic.

Més vidrat i obert

També el mercat serà més vidrat i obert a aquest exterior que en temps de la Covid es concep com un luxe, i que arriba als 14.561 metres quadrats. Una altra de les modificaci­ons presentade­s pel consistori afecta l’espai d’emmagatzem­atge que ara es guanya a la planta -3 (fins a 3.500 metres quadrats), a petició de les entitats i associacio­ns de la Vila de Gràcia.

En resum, la nova Abaceria –a la qual s’atribuïen inicialmen­t més de 24 mesos d’obres i 33 milions d’euros en total– tindrà una planta principal amb 43 parades alimentàri­es i 14 més exteriors no alimentàri­es; una zona per a cooperativ­es de productors; un entresolat per a administra­ció i aula oberta, i tres plantes subterràni­es per a logística, súper, càrrega i descàrrega, unes 50 places de pàrquing i magatzems. L’obra pròpiament dita (sense demolicion­s ni carpa) costarà uns 24 milions, pendent del projecte executiu definitiu.

 ?? Ajuntament de Barcelona ?? Imatge virtual de l’interior del futur mercat de l’Abaceria, al cor de Gràcia.
Ajuntament de Barcelona Imatge virtual de l’interior del futur mercat de l’Abaceria, al cor de Gràcia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain