El Periódico - Català

Les peticions d’ajuda de menors LGTBI a BCN es van quadruplic­ar durant el confinamen­t

El centre de referència del col·lectiu remarca en el seu balanç anual que molts adolescent­s es van veure obligats a viure tancats sense la seva xarxa de suport habitual i en un entorn familiar hostil.

- EL PERIÓDICO

El Centre LGTBI de Barcelona va incrementa­r en un 25% l’atenció a menors durant el confinamen­t total atesa la quantitat d’hores que van passar a casa tancats sense la seva xarxa de suport habitual, en moltes ocasions amb famílies que no els entenen. Un creixement que deixa en evidència una vegada més la necessitat d’acompanyam­ent i socialitza­ció. Aquesta és una de les dades que va destacar ahir la tinenta d’alcalde i regidora de Feminismes

i LGTBTI, Laura Pérez, en la presentaci­ó del balanç anual d’aquest equipament de referència.

Pérez va destacar també que un terç dels usuaris són persones trans o no binàries i que les dades de la mena d’atencions mostren novament que la ciutat està vivint una crisi greu encara més dura per a persones amb una situació precària en època pre-Covid. «Les polítiques socials han d’incorporar una mirada LGTBI de manera urgent. El meu compromís és reforçar els mecanismes de vinculació entre el Centre LGTBI i els serveis socials, incloent-hi el SAIER, i posar en marxa formacions amb perspectiv­a de gènere per a tot el personal dels serveis socials», va afegir a la roda de premsa en la qual es van exposar dades com l’increment del 126% de les peticions d’ajudes econòmique­s per cobrir necessitat­s bàsiques (com pagar el lloguer i omplir la nevera).

Atenció telemàtica

El Centre LGTBI va ajudar el 2020 (el seu segon any de vida) a 353 persones, el 14% més que el 2019. El 21% de les atencions es van produir durant els mesos de confinamen­t domiciliar­i (del 14 de març al 14 de juny), temps en què es va articular un dispositiu telemàtic en coordinaci­ó amb les entitats i els serveis socials.

De les 353 persones ateses, el grup d’edat majoritari va ser, per segon any, el de 31 a 40 anys, (el 27% dels casos), seguit de les persones de 18 a 25 anys (20%), de 41 a 50 anys (17%), de 26 a 30 (15%), de 51 a 65 (12%), menors (8%) i majors de 65 anys (1%). De la comparació entre 2020 i 2019 s’extreu que el nombre de casos de menors s’ha multiplica­t pràcticame­nt per quatre.

Gairebé la meitat dels casos atesos van ser homes cis (45%), seguits de dones cis (23%), dones trans (16%), homes trans (12%), persones no binàries (3%) i de gènere fluid (1%). D’un any per a altre s’observa un augment de casos d’homes trans, que es dupliquen, i d’homes cis, que augmenten el 23%, segons van remarcar el president de la Plataforma d’Entitats LGTBI de Catalunya, Joaquim Roqueta, entitat gestora del Centre LGTBI, i el director de l’equipament, Andreu Agustín.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain