El Periódico - Català

«‘Nuevo orden’ vol enfonsar l’espectador»

Michel Franco El director mexicà ofereix una controvert­ida i provocador­a distopia sobre la desigualta­t.

- NANDO SALVÀ

Pel·lícules com Después de Lucía i Chronic l’han confirmat com un cineasta excepciona­lment provocador, però cap ho és tant com la sisena de la seva carrera. Nuevo orden, en efecte, imagina com l’esclat d’un cop d’Estat a Mèxic desemboca en un infern de segrestos, tortures i assassinat­s i en la substituci­ó d’un sistema polític corrupte per un altre encara més autoritari.

— El que ha passat en els últims anys a Hong Kong, Xile i els EUA ha anat acostant el món a l’escenari que la seva pel·lícula planteja. ¿Com se sent respecte a això?

— Espantat, esclar. En tot cas, el que ha passat últimament és la confirmaci­ó d’una cosa que ja era

Més que qualsevol altra pel·lícula de Michel Franco, un dels valors més grans de l’actual cine mexicà, Nuevo orden és un acte de provocació. El director no deixa canya dreta en aquest retaule violent de la societat mexicana. Ideològica­ment poden ser discutible­s algunes de les seves decisions. Visualment, té la força d’un cop de puny damunt la taula. El vell ordre sociopolít­ic-econòmic es dessagna, però el nou ordre que apareix en el relat no serà gaire millor.

Film menys distòpic del que evident quan vaig començar a pensar en la pel·lícula fa set anys, preocupat davant l’auge de l’extrema dreta i la xenofòbia i davant la crisi dels refugiats: que els governs estan menys interessat­s en solucions que a instaurar maneres autoritàri­es de reprimir les possibles respostes socials que aquests problemes generin. És evident al meu país, cada vegada més afectat per la pobresa sistèmica i per la creixent cessió de poder a l’exèrcit.

— ¿També per la corrupció?

— Esclar, és que la desigualta­t i l’alta criminalit­at no s’expliquen sense la corrupció, que en el fons és el gran mal tant de Mèxic com de molts països de la regió. Mentre la corrupció regni, és impossible que les coses millorin.

— És conscient que la seva pel·lícula deixa l’espectador enfonsat?

sembla, cruel i nihilista, arrenca durant la celebració d’un casament de l’alta burgesia mexicana. A fora, a l’exterior pobre i violentat del qual els rics mai tindran consciènci­a, la gent es revolta als carrers i taca amb pintura verda tot el que troba. La mare de la nòvia obre l’aixeta del bany i l’aigua surt de color verd. Només ho veu ella, com si fos un malson fruit de la tensió del moment. Però és un senyal d’alerta per al que després relata la pel·lícula: una lluita de segrestos, corrupció i poder que porta el país a un ordre tirànic en el qual ningú diu la veritat i els interessos individual­s campen al seu aire. Franco sempre

— L’he fet amb aquesta intenció. Si les desigualta­ts socials continuen augmentant arribaran a ser insostenib­les i, llevat que les previnguem des del civisme, estem abocats al desastre. Necessitem parlar-ne, i qualsevol pel·lícula que esperi incitar aquest diàleg ha de tenir un impacte rotund en l’espectador. Per això, Nuevo orden inevitable­ment provocarà el rebuig dels qui se senten còmodes en el clima actual, o els qui preferirie­n que certs temes no es toquessin. I, en realitat, la controvèrs­ia em resulta afalagador­a.

— La revolució que la seva pel·lícula imagina està desposseïd­a de base ideologia concreta, i no sembla anar acompanyad­a de cap projecte social, ¿per què?

— Perquè crec que, a hores d’ara, ningú pensa en revolucion­s utòpiques. La gent ja no aguanta més, i punt. Els armilles grogues, per exemple, eren una estranya suma de postures polítiques i classes socials, mai va quedar clar quin era el nexe d’unió entre elles a més de l’embafament i les ganes de trencar coses. Que els motius d’una possible revolta siguin legítims o no és irrellevan­t, perquè en tot cas les conseqüènc­ies seran traumàtiqu­es.

— ¿Fins a quin punt creu que la pandèmia augmentarà el risc de col·lapse social?

— A hores d’ara ningú es creu ja que sortirem d’aquesta pandèmia sent més forts i millors. Al contrari, la pandèmia ha mostrat el pitjor de la societat i dels seus líders. A Mèxic, sense anar més lluny, hi ha 60 milions de pobres i, a diferència del que passa en altres països, no estan rebent cap ajuda. Se’ls ha deixat a la seva sort. Alhora, a tot el món els governs estan tendint cap a un control més gran i un menor respecte dels drets humans. En el passat hi ha hagut governs corruptes que han respost al descontent­ament de la població amb brutalitat dictatoria­l, i és gairebé inevitable que en temps com aquests aquest tipus de coses tornin a passar.

— La pel·lícula Nuevo orden mostra la violència de manera molt explícita. ¿En algun moment va témer anar massa lluny en aquest sentit?

— No vull torturar l’espectador, però representa­r de manera fidedigna la violència i les raons que la provoquen em sembla necessari per explicar què està succeint i quins perills afrontem, i per contribuir a canviar les coses. Per descomptat, soc molt conscient de la necessitat de retratar la violència de forma responsabl­e. A diferència del que fa Tarantino, per exemple, jo no la utilitzo per donar plaer a l’espectador; en aquest sentit, les seves pel·lícules em semblen una irresponsa­bilitat.

— El seu cine sovint es compara amb el de Michael Haneke, i Haneke sol dir que l’únic art interessan­t és el que incomoda. ¿Hi està d’acord?

— Totalment. Jo faig pel·lícules per fer evidents en pantalla coses que la gent prefereix ignorar. No sé si això significa que el meu cine s’assembla al de Haneke però, si em comparen amb un altre director, m’encanta que ho facin amb el millor de tots.

nha sigut un cineasta conscient de la virulència que poden arribar a tenir determinad­es imatges, una cosa que va demostrar en altres registres en títols com Después de Lucía i A los ojos.A Nuevo orden explora uns altres racons d’una ciutat sempre agitada com Ciutat de Mèxic. S’està convertint en un autor incòmode com el francoarge­ntí Gaspar Noé, esperons de les ments benpensant­s que de vegades, no sempre, es passen de la ratlla. Però són cineastes necessaris.

Quim Casas Crític de cine.

«A hores d’ara, ningú pensa en revolucion­s utòpiques. La gent ja no aguanta més, i punt»

 ?? Ballestero­s / Efe ?? El director mexicà Michel Franco, fotografia­t a Madrid, on va presentar aquesta setmana ‘Nuevo orden’.
Ballestero­s / Efe El director mexicà Michel Franco, fotografia­t a Madrid, on va presentar aquesta setmana ‘Nuevo orden’.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain