El Periódico - Català

L’advocat González Franco publica un llibre de poemes prologat per Pere Gimferrer

El jurista expert en delictes econòmics compagina la seva professió amb l’escriptura i publica el segon poemari, titulat ‘Y nadie’ (Esto No es Berlín). En cartera té la seva primera novel·la.

- J. G. ALBALAT

A les estrades dels tribunals José Ángel González Franco (Barcelona, 1971) treballa amb la paraula. És un advocat penalista expert en delictes econòmics. Fa sis anys va fer la seva primera incursió en el món de la poesia amb Aritmética del desgaste (Esto No es Berlín, 2014), que va comptar amb la col·laboració de Pere Gimferrer. Ara repeteix amb Y nadie, publicat per la mateixa editorial i amb pròleg firmat de nou pel prestigiós poeta català.

«Jo estic amb la paraula amunt i avall tot el dia. Tant quan em guanyo la vida com a advocat com quan escric poemes. És veritat que en el cas dels escrits jurídics el llenguatge pateix un procés obligat de banalitzac­ió respecte al llenguatge poètic, però és llenguatge al cap i a la fi. La meva professió és molt enriquidor­a perquè em manté en conflicte permanent: el del lícit i el delictiu, el del bé i el mal», explica González Franco. Aquestes inquietuds les ha materialit­zat als seus llibres de «poesia existencia­l». «El títol enigmàtic –tot i que en literatura, com en el cine, l’enigmàtic impedeix que una obra envelleixi–

sembla un conat el·líptic de sintagmes», escriu Gimferrer al pròleg de Y nadie.

Trobada a l’AVE

González Franco va conèixer Gimferrer a l’AVE a Madrid. L’il·lustre poeta estava assegut darrere seu, quan anava llegint un llibre de poemes de Pedro Salinas. A Gimferrer no li va passar desaperceb­ut. «El millor poema del llibre és el que és a la pàgina...», el va aconsellar. A partir d’aquí, van entaular una conversa sobre poesia que va acabar amb un encreuamen­t de telèfons. Al cap d’uns mesos, González Franco va escriure el seu primer poemari i Gimferrer el va animar a publicar-lo. L’advocat té en cartera ara la seva primera novel·la: Si pudiera ver las luces.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain