El Periódico - Català

Lllibertat no és violència

- Joan Tapia

La llibertat d’expressió i de manifestac­ió són elements essencials de la vida democràtic­a, però no són llibertats absolutes si el seu exercici col·lideix amb les llibertats i drets d’altres. El cas del raper Pablo Hasél és una mostra d’aquest conflicte de llibertats. Ha sigut acusat per insults contra la Corona i enaltiment del terrorisme. Afirmacion­s com «¡merece que explote el coche de Patxi López!», amb referència al lehendakar­i socialista, i «no me da pena tu tiro en la nuca, pepero» no poden generar simpatia entre els defensors dels drets humans, el primer dels quals és el dret a la vida.

Però la concatenac­ió de diverses condemnes ha acabat portant Hasél a la presó. Ahir se’n va conèixer una altra de dos anys de l’Audiència de Lleida per haver amenaçat un testimoni després d’haver intentat clavar-li una puntada de peu, cridant-li «ets amic dels urbans, et mataré, fill de puta, ja t’agafaré».

La tesi que els possibles delictes d’opinió no comportin penes de presó, sinó multes i altres sancions, sembla raonable i fins i tot convenient. Els tribunals han d’aplicar la llei amb proporcion­alitat i en aquest cas estan donant una notorietat i publicitat a algú que potser no les hauria aconseguit pels seus mèrits artístics.

Per això és perfectame­nt legítim reclamar canvis al Codi Penal i manifestar-se a favor de la llibertat del raper. Però la llibertat de manifestac­ió té límits, ja que no ha de perjudicar la llibertat i els drets d’altres ciutadans.

Utilitzar el dret de protesta i de manifestac­ió per practicar una «violència extrema», com ha denunciat el portaveu dels Mossos, destrossan­t mobiliari urbà (que paguem tots), muntant fogueres a les vies de l’Eixample barceloní, arrasant mes de 40 comerços i entitats bancàries i fins i tot assaltant una comissaria dels Mossos, com va passar la nit de dimarts a Vic, no té res a veure amb les llibertats, no pot ser promogut i, és més, l’obligació de les forces policials és impedir-ho.

Quan la pandèmia obliga a restringir les llibertats individual­s i de reunió (fins i tot familiars), s’imposa un tancament obligat de molts comerços i hi ha seriosos temors sobre la pervivènci­a de moltes empreses, les alteracion­s greus de la normalitat ciutadana són difícils de justificar. Una cosa és la defensa de la llibertat d’expressió, el dret a la manifestac­ió per mostrar disconform­itat o protesta contra les sentències a Pablo Hasél,

i una altra de molt diferent la instrument­alització d’aquests drets per alterar la normalitat ciutadana mitjançant la violència, just el que menys convé a Catalunya i a Espanya en aquests moments.

Es pot entendre –ha passat en altres països– que després d’un any de pandèmia i l’empitjoram­ent de les condicions de vida hi hagi sectors ciutadans que vulguin mostrar el seu descontent­ament. El que no és lògic és que partits de govern –que han de garantir l’ordre– es dediquin a encoratjar demostraci­ons que –possibleme­nt contra la voluntat de molts participan­ts– s’han convertit en explosions de violència. Per això costa entendre que el portaveu parlamenta­ri de Podem hagi manifestat solidarita­t amb els «manifestan­ts antifeixis­tes».

A més, la minoritàri­a violència dels últims dies contrasta amb el sentit cívic dels votants, l’exemplarit­at dels components de les meses i la normalitat amb què va transcórre­r la jornada electoral. Diumenge, Catalunya va donar una mostra de país assenyat i madur que no ha de ser alterada.

Joan Tapia es president del Comitè Editorial d’EL PERIÓDICO.

Les legítimes manifestac­ions de protesta no han d’acabar amb greus alteracion­s de la normalitat

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain