El Periódico - Català

El telèfon trencat

- Desirée de Fez

La velocitat dels temps i el gust per la polèmica comporten la reducció de tot a un extracte cridaner, sovint tret de context

Aquesta setmana va començar amb una barreja d’aplaudimen­ts i atacs a Martin Scorsese per algunes de les opinions sobre l’estat del cine que formula en el seu assaig Il Maestro, publicat a Harper’s Magazine. Pots compartir o no les seves tesis, però el text, òbviament, és boníssim. Fa uns dies, les xarxes socials rebien amb una barreja de sorpresa i tristesa la primera entrevista en molts anys a l’actriu Shelley Duvall, escrita per Seth Abramovitc­h per a

The Hollywood Reporter. Només uns dies abans, The Empire Film Podcast ens havia regalat una extraordin­ària conversa ¡de tres hores! entre Edgar Wright i Quentin Tarantino, de la qual Twitter i els mitjans de comunicaci­ó van decidir quedar-se amb l’opinió del segon sobre Joker (2019). I, tot i que va passar més desaperceb­ut que tot això, el canal de vídeo Louisiana Channel va publicar a finals del 2020 una entrevista impression­ant amb Lars von Trier.

Tot això ha passat en menys de dos mesos, i és una notícia magnífica. Per això resulta tan frustrant la tendència a infravalor­ar amb tanta lleugeresa tot aquest material. En tots els articles, entreviste­s i converses enumerats fins aquí es parla de cine. Es parla molt bé de cine. Es parla del seu passat, present i futur. Es parla amb passió de les pel·lícules. Es parla del cine com a necessitat, consol, addicció i arma de doble tall. S’aprofundei­x en els films i les seves implicacio­ns. Es parla, en última instància, de voler fer i veure pel·lícules. I, no obstant, malgrat el seu valor, les propostes que no han sigut menyspread­es (o oblidades) han sigut tractades com si fossin poc més que una entrevista promociona­l random.

La velocitat dels temps, la tendència a l’enuig i el gust per la polèmica comporta la reducció (mediàtica i a les xarxes socials) de tot, absolutame­nt tot, a un extracte que crida l’atenció, sovint tret de context i mal interpreta­t gràcies al joc favorit de Twitter: el del telèfon trencat. Però precisamen­t per això, perquè la conversa (sigui, per exemple, de podcasts especialit­zats o entorns acadèmics) no abunda, és important agafar-se a aquestes propostes i continuar-les abans que es converteix­in definitiva­ment en una cosa exòtica.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain