El Periódico - Català

UN QUILO D'ESCUDELLA I CARN D'OLLA

S'han proposat complir amb el destí que dona nom al restaurant i servir diàriament aquest símbol de la cuina catalana tradiciona­l.

- PAU ARENÓS

Al restaurant Terra d’Escudella li faltava donar plenitud i grandesa al cognom. Sí, servien escudella els divendres, però barrejada. Sí, servien escudella, però en format migmetratg­e: la sopa sense l’ariet de la carn d’olla i les hortalisse­s.

Els cuiners Roger Sánchez i Dani Florido volien donar sentit al nom de la casa i han trobat el sistema amb la conservaci­ó al buit i la regeneraci­ó. Perquè aquest article va de regeneraci­ó, entesa com a rehabilita­ció i millora. Terra d’Escudella és un dels poquíssims restaurant­s de Barcelona que posen ¡diàriament! a la taula els dos serveis del menjar de campions, disponible també per emportar.

Repassem els termes del contracte: escudella i carn d’olla al complet, i cada dia, com dic, amb la condició que se’ls avisi al fer la reserva. Quan ho vaig saber em vaig posar més content que Messi amb la seva fitxa: aquí també es toca la pilota, però de manera econòmica.

Segueixo esperant el gloriós moment en què l’olla ancestral aconseguei­xi el prestigi del ramen, del pho o del tom yum, i si per a això cal menjar els galets amb escuradent­s, perquè aquest és el passaport al cosmopolit­isme i la mundialitz­ació, doncs es fa. Ep, influencer­s, comenceu a penjar vídeos menjant-vos la pilota amb bastonets.

Terra d’Escudella és una cooperativ­a i serveix al barri i s’implica en el barri i creu en el barri i per això forma part de D.O. Sants, restaurant­s autoorgani­tzats per col·laborar i donar a conèixer la pluralitat gastro del territori: Celler Montferry, L’Home dels Nassos, Sants es Crema, Petit Pau, La Nova Farga, La Clote...

Dues sales, amb la cuina enmig, i aquesta decoració sense decoració pròpia dels llocs vius, fets per a la feina i no per a l’exposició. He reservat l’escudeller­ia (14,50 €), però em tempta un plat del menú diari: pastís d’espinacs i moniato amb romesco i és mòrbid i saborós i gairebé em faig vegetarià.

Flascó de vi negre a granel: pregunto d’on i qui el fa. «Estil Priorat». Per a mi no significa res. Convido a reflexiona­r sobre aquests vins anònims, i que no haurien de ser-ho, i el contrapunt de les cerveses comercials, el nom de les quals és en boca de tothom.

Apareix el plat amb el brou, els galets, fideus i mongetes, i Roger m’explica que la barreja és fruit del debat i de l’acord amb en Dani, que és d’Olot. Saborós, net, substanció­s, però jo reduiria la quantitat de mongetes perquè domina la fècula. Després, servit amb gran amabilitat per l’Anna Bleda, el platàs de carns i hortalisse­s. Pregunto a en Roger quant pesen el líquid i les viandes: «Al voltant d’un quilo». ¡Un quilo!

És un banquet de migdia per a estómacs inflables.

Compleixo i em poso amb la pilota (una mica de cansalada la faria més aèria), la botifarra blanca i negra (voto per la blanca), el peu de porc, el morro, la vedella, la gallina, els cigrons, la col, la patata i la pastanaga, amb punts adequats de cocció.

A l’escudellòm­etre assoleixen una nota alta, i a un preu baix. Entendre això com un rescat i posar preu a la nostàlgia seria un error. Volen que el menú escudellai­re segueixi fins a la primavera i anar renovant el compromís temporada a temporada.

«Cuina tradiciona­l profundame­nt catalana o cuina catalana profundame­nt tradiciona­l», retorça en Roger la definició per dir que accepten aportacion­s d’altres cultures, del cuiner marroquí que hi va passar o de la cuinera mexicana que ara hi ha.

Acabo amb el pastís de garrofa, i mossego un tros de la infància. Tinc a prop dues dones jubilades; un parell més, més enllà. Una comenta: «És menjar de cavalls». Perquè elles van viure la postguerra. I, per més que patim, aquesta lluita és una altra cosa.

Terra d’Escudella

Premià, 20. Barcelona Tel.: 934.221.613

Menú de migdia: 12 € Menú escudella: 14,50 €

ENTENDRE AIXÒ COM UN RESCAT I POSAR PREU A LA NOSTÀLGIA SERIA UN ERROR

 ?? Ricard Cugat ?? Dani Florido, amb porró, i Roger Sánchez, amb un cullerot, al Terra d’Escudella, a Sants.
Ricard Cugat Dani Florido, amb porró, i Roger Sánchez, amb un cullerot, al Terra d’Escudella, a Sants.
 ?? Ricard Cugat ?? El servei complet d’escudella i carn d’olla.
Ricard Cugat El servei complet d’escudella i carn d’olla.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain