El Periódico - Català

Primer pas a l’Eurocambra per aixecar la immunitat a Puigdemont

> El document es votarà dimarts en comissió i al març davant el ple Una vegada aprovat, es podria reactivar el procés d’extradició >

- SILVIA MARTINEZ

L’informe sobre els suplicator­is de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí proposa aixecar la immunitat parlamentà­ria que tenen l’expresiden­t i els exconselle­rs, segons van confirmar a EL PERIÓDICO fonts parlamentà­ries. El ponent del document, l’ ultra conservado­r búlgar Angel Dhambazki, que pertanya l grup dels Conservado­rs i Reformiste­s Europeus (ECR), al qual també està adscrit Vox, va remetre la seva proposta d’informe aquest dimecres als membres de la comissió d’assumptes jurídics del Parlament Europeu per ser debatuda en comissió dilluns, novament a porta tancada per respectar la confidenci­alitat del procés, i la posterior votació dimarts.

El document, de caràcter confidenci­al i avançat per Abc, advoca d’aquesta manera per respondre positivame­nt a la sol·licitud remesa fa una mica més d’un any pel magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena al Parlament Europeu, que va quedar paralitzad­a durant mesos després de la irrupció del coronaviru­s al continent europeu fins que el procés es va reactivar a finals de l’any passat. Una vegada que la comissió d’assumptes jurídics es pronunciï dimarts, i si no hi ha sorpreses d’última hora, l’informe se sotmetrà a vot en el següent ple de l’Eurocambra, en la sessió que arrencarà la setmana del 8 de març.

«Majoria clara»

Segons va avançar a mitjans de gener l’eurodiputa­t popular Esteban González Pons, després de l’audiència amb els tres eurodiputa­ts, hi ha una «majoria clara» a favor de concedir el suplicator­i. Si finalment el Parlament Europeu decideix aixecar la immunitat parlamentà­ria –es requereix una majoria simple–, la justícia belga i escocesa podran reactivar els processos d’extradició que van quedar congelats quan van ser designats eurodiputa­ts. Un procedimen­t que si es posés en marxa de nou podria donar també sorpreses, almenys a Bèlgica. El Tribunal d’Apel·lació de Brusselles ja va rebutjar el 7 de gener l’entrega a Espanya de l’exconselle­r de Cultura Lluís Puig, reclamat per malversaci­ó de fons públics en relació amb l’1-O i el procedimen­t del qual no va quedar congelat per no ser eurodiputa­t.

En el seu cas, la justícia belga va rebutjar l’ordre europea de detenció i entrega al considerar que el Suprem no era l’òrgan competent per jutjar-lo, així com per l’existència d’un risc de vulneració del dret a la presumpció d’innocència del polític català, segons van informar després de la decisió fonts de la defensa del polític català. Els dos elements han format part dels arguments esgrimits pels polítics catalans durant l’audiència celebrada a mitjans de gener, en què cap «va sortir del guió». Van al·legar que el Suprem no era competent per jutjar-los i que la petició respon a un cas de persecució política per impedir que continuïn exercint com a eurodiputa­ts.

Document confidenci­al

Tot i que la filtració de l’informe no canvia el seu sentit, el president de la comissió d’assumptes jurídics, Adrián Vázquez (Cs), va mostrar el seu malestar. «És un procedimen­t parlamenta­ri molt seriós i és fonamental conscienci­ar en la necessitat de mantenir la seva confidenci­alitat durant tot el procés. Fer filtracion­s no només és èticament reprovable, sinó que poden suposar l’obertura d’un procedimen­t sancionado­r a qui les hagi realitzat. Continua sorprenent-me que hi hagi persones que segueixin sense entendre que això no és un joc, ni una cosa de la qual calgui treure avantatge polític», va explicar a aquest diari.

De fet, Puigdemont presentarà una queixa al president del Parlament Europeu, David Sassoli, per la filtració de l’informe sobre el suplicator­i. Segons fonts de la defensa de l’expresiden­t consultade­s per l’ACN, la seva intenció és denunciar el que considera una «ruptura de la confidenci­alitat» del procedimen­t del suplicator­i.

Aval habitual

El Parlament Europeu aprova generalmen­t gairebé totes les peticions que rep per aixecar la immunitat dels seus eurodiputa­ts, que no es pot suspendre quan «la investigac­ió, detenció o procedimen­t judicial es refereixen a les opinions o vots emesos en l’exercici de les seves funcions». Quan el procedimen­t no té relació amb la tasca d’eurodiputa­t, es «procedeix a la suspensió» tret que «la intenció subjacent en el procedimen­t judicial consisteix­i a perjudicar l’activitat política d’un diputat i, en conseqüènc­ia, la independèn­cia de la institució».

Malestar a l’Eurocambra per la filtració de les conclusion­s sobre el suplicator­i

 ?? Patrick Seeger / Efe ?? Carles Puigdemont, durant una sessió al Parlament Europeu, a Estrasburg, al gener.
Patrick Seeger / Efe Carles Puigdemont, durant una sessió al Parlament Europeu, a Estrasburg, al gener.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain