El Periódico - Català

Ajornada la revisió de les restriccio­ns pel repunt de contagis

La Generalita­t ajorna la relaxació de les mesures després de dos dies de frenada en la millora de les dades epidemiolò­giques. Altres autonomies, com ara Madrid, sí que les suavitzen.

- MARÍA JESÚS IBÁÑEZ

Aquest dilluns s’acaba el termini de vigència de les mesures de contenció que la Generalita­t va posar en marxa al gener quan la tercera onada del coronaviru­s estava en el punt àlgid. És la data marcada per posar fi, per exemple, al toc de queda a les 22.00 hores o per ampliar les obertures de la restauraci­ó o perquè els centres comercials reprenguin la seva activitat amb normalitat. I just a les portes d’aquesta revisió, la corba de l’epidèmia s’ha frenat i per segon dia consecutiu ahir va pujar a Catalunya la velocitat de propagació del virus. La reacció va portar el Procicat a ajornar fins avui l’anunci sobre si les restriccio­ns es mantenen o es relaxen.

A més de la velocitat de propagació del virus en augment, també van repuntar els pacients de les ucis i es van sumar 1.862 nous contagis i 59 noves morts per Covid en un dia. Segons les dades epidemiolò­giques de la Conselleri­a de Salut, el nombre de pacients hospitalit­zats per Covid és de 2.117, 64 menys que el dia anterior, tot i que els malalts crítics a l’uci eren 616, quatre més que la vigília.

El risc de rebrot (EPG), l’índex del creixement potencial de l’epidèmia, ha estancat el seu descens i es va mantenir ahir igual que dimecres en 274 punts, quan a partir de 100 es considera un risc alt.

Els indicadors epidemiolò­gics apunten un canvi de tendència en el descens de la corba epidèmica, ja que també s’ha estancat la disminució de la positivita­t de totes les proves de Covid, que diumenge va caure per sota del 5% –la xifra establerta per l’OMS per considerar controlabl­e l’epidèmia– i que ahir es va situar en 4,28, semblant al dia anterior.

A l’espera que el Procicat maduri una possible relaxació de les mesures restrictiv­es, que s’esperava en el sector del comerç i en la mobilitat, els experts ja s’han pronunciat en contra de qualsevol obertura en aquest sentit. La cap del Servei de Medicina Preventiva de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona i epidemiòlo­ga, Magda Campins, va considerar que el descens de casos tan lent observat a Catalunya en aquesta tercera onada podria tenir relació amb el fet que la variant britànica va guanyant terreny i ja representa més del 30% dels infectats.

El grup d’investigad­ors Biocomsc, de la Universita­t Politècnic­a de Catalunya (UPC), va alertar a través de Twitter: «Podem confirmar que el ritme de contagis va pujar del 0,8 fa dues setmanes fins al voltant del 0,9 la setmana passada», probableme­nt per la combinació de les noves mesures del Govern, l’activitat per les eleccions catalanes i/o la nova variant» britànica.

La soca avança

A Espanya s’han trobat 613 casos de la soca britànica, i una estimació partint de marcadors indirectes indiquen que aquesta variant més contagiosa podria ascendir al 20% de tots els contagis, va informar ahir la ministra de sanitat, Carolina Darias, durant la seva segona compareixe­nça a la Comissió de Sanitat del Congrés dels Diputats.

«A Espanya ja hi ha una gran colonitzac­ió d’aquesta variant, igual com a la resta de països. No obstant, i malgrat que estimem que pot suposar a nivell general el 20% dels casos confirmats, existeix una àmplia variabilit­at entre comunitats autònomes i regions», va dir Darias, abans d’explicar que en algunes autonomies només suposa l’1% dels casos però en d’altres arriba fins al 45%.

Mentrestan­t, l’enquesta del CIS revelava ahir que sis de cada 10 espanyols consideren que, atesa l’evolució de la pandèmia a Espanya, s’haurien d’adoptar mesures de control i aïllament més exigents per contenir l’avanç del coronaviru­s. Això contrasta amb els anuncis fets per algunes comunitats com ara la de Madrid, que des d’ahir ha endarrerit l’inici del toc de queda a les 23.00 hores i permet el tancament de l’hostaleria a aquella mateixa hora en lloc d’a les 21.00, tot i que els bars i restaurant­s no podran admetre nous clients a partir de les 22.00 hores.

 ??  ??
 ?? Jordi Otix ?? Establimen­ts tancats en un centre comercial de Barcelona, un dels sectors afectats per les actuals restriccio­ns a Catalunya.
Jordi Otix Establimen­ts tancats en un centre comercial de Barcelona, un dels sectors afectats per les actuals restriccio­ns a Catalunya.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain