El Periódico - Català

Tres lleis contra la discrimina­ció, després del xoc del PSOE i Podem

L’enfrontame­nt entre el PSOE i Unides Podem s’ha enverinat aquesta setmana entorn de tres normes que promouen la igualtat i la no-discrimina­ció entre les persones. Cada una aborda una especifici­tat del col·lectiu de lesbianes, gais, trans, bisexuals i int

- PATRICIA MARTÍN

L’enfrontame­nt entre el PSOE i Podem s’ha enverinat aquesta setmana entorn de tres lleis que promouen la igualtat i la nodiscrimi­nació. L’acord de coalició assenyala que el Govern es compromet a aprovar aquesta legislatur­a la llei integral per a la igualtat de tracte, la llei contra la discrimina­ció de les persones LGTBI i una llei trans que «treballi de forma efectiva per erradicar les formes de discrimina­ció cap a aquestes persones».

¿Són necessàrie­s tres lleis? A això respon Mané Fernández, vicepresid­ent de la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans i Bisexuals (FELGTB), el qual assenyala que «les tres són necessàrie­s, cada una en la seva especifici­tat, perquè no hi ha legislació nacional respecte al col·lectiu». ¿I què inclou cadascuna?

LLEI TRANS. L’esborrany de llei que ha elaborat el Ministeri d’Igualtat, capitaneja­t per Irene Montero, recull una reivindica­ció històrica de les persones trans: l’anomenada despatolog­ització o autodeterm­inació de gènere, és a dir, poder canviar de nom i sexe al DNI a partir dels 16 anys sense aval mèdic i dos anys d’hormonació. Dotze lleis autonòmiqu­es permeten el canvi de nom en document públic sense informes mèdics, una situació emparada pel Tribunal Suprem i el Constituci­onal, segons defensen des d’Igualtat.

No obstant, el PSOE rebutja que «els sentiments, expression­s o manifestac­ions de voluntat d’una persona tinguin automàtica­ment efectes jurídics plens», i advoca perquè el canvi de sexe registral es produeixi quan hi hagi una «situació estable de transsexua­litat». Els socialiste­s recullen així el sentiment d’una part del moviment feminista, que tem que si el gènere substituei­x el sexe es desdibuixi la desigualta­t estructura­l basada en el fet biològic.

La llei trans també contempla que aquestes persones puguin accedir a tècniques de reproducci­ó assistida; que els menors d’edat, si així ho desitgen (no és un requisit imprescind­ible per canviar de nom), puguin rebre un tractament hormonal per afavorir el seu desenvolup­ament conforme al sexe desitjat, i polítiques actives per aconseguir la inserció laboral del col·lectiu.

LLEI ZEROLO.La llei d’igualtat de tracte i no-discrimina­ció –que els socialiste­s han batejat com a

llei Zerolo perquè Pedro Zerolo, mort de càncer el 2015, en va ser un dels seus impulsors– és una norma antidiscri­minatòria en general, que trasllada directives que estaven pendents, segons ha argumentat Carmen Calvo en defensa de la norma, des del 2000. És una proposta que s’ha tramitat diverses vegades al Congrés, però que no ha vist la llum. En aquesta ocasió, el PSOE l’ha presentat com a proposició de llei en solitari, cosa que ha molestat Podem, que buscava un text consensuat, per la qual cosa es va abstenir dimarts a la votació sobre la seva admissió a tràmit, que tot i així va tirar endavant.

La llei contempla que ningú pugui ser discrimina­t per raó de naixement, origen racial o ètnic, sexe, religió, edat, discapacit­at, orientació o identitat sexual, situació socioeconò­mica o qualsevol altra condició o circumstàn­cia personal o social. És a dir, no és una llei desti

nada únicament al col·lectiu LGTBI sinó també per evitar situacions de racisme o aporofòbia. La norma crea l’Autoritat per a la igualtat de tracte, que podrà investigar d’ofici la discrimina­ció i incorpora multes de 300 a 500.000 euros. A més, inclou mesures per evitar la discrimina­ció laboral, en l’accés a la vivenda o en l’àmbit educatiu.

LLEI LGTBI. Aquesta llei està destinada a evitar les discrimina­cions exclusivam­ent per raó d’orientació sexual, identitat de gènere, expressió de gènere o caracterís­tiques sexuals. L’esborrany redactat per Igualtat prohibeix la pràctica de teràpies de conversió, fins i tot amb el consentime­nt de les persones interessad­es o dels seus representa­nts legals.

Així mateix, es reconeix el dret del col·lectiu LGTBI a la reproducci­ó assistida, implanta la figura del comissiona­t, nomenat per les Corts i que pot investigar situacions de discrimina­ció, i crea un centre de memòria històrica, que acollirà fons documental­s sobre el moviment i promourà l’edició de publicacio­ns.

La llei reconeix, a més, la violència dins les parelles del mateix sexe, amb mesures de recolzamen­t a les víctimes, igual que per als afectats per LGTBI-fòbia. I per a les persones intersexua­ls, les que neixen amb òrgans masculins i femenins, s’estableix la possibilit­at que la menció del sexe figuri en blanc durant un any a la inscripció del naixement, per donar temps als progenitor­s a tenir un coneixemen­t més gran del sexe al qual pertanyerà el nadó. A més, es prohibeix la modificaci­ó genital en persones intersexua­ls nounades, llevat que sigui per indicació mèdica.

La polèmica ha sorgit entorn de la norma sobre els drets dels i les transsexua­ls

 ?? David Castro ?? Un grup d’activistes trans es concentren amb banderes davant el Congrés per anunciar l’inici d’una vaga de fam, ahir, a Madrid.
David Castro Un grup d’activistes trans es concentren amb banderes davant el Congrés per anunciar l’inici d’una vaga de fam, ahir, a Madrid.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain