El Periódico - Català

Les protestes obren una esquerda més en la coalició del Govern central

El perfil dels detinguts en els aldarulls per l’empresonam­ent del raper és el de joves de poca edat sense afiliació políticanE­ls Mossos avisen de la creixent violència: «Van a la caça del policia»

- GUILLEM SÁNCHEZ

Els manifestan­ts arrestats pels Mossos d’Esquadra –70 entre les dues primeres nits i un ja en presó provisiona­l– durant les protestes per l’empresonam­ent del raper Pablo Hasél conformen una «amalgama diversa», segons fonts policials consultade­s per EL PERIÓDICO. La majoria tenen entre 18 i 25 anys i no pertanyen a cap col·lectiu polític ni resulten fàcilment classifica­bles dins una ideologia concreta. Entre els detinguts dimecres a la nit a Barcelona n’hi havia sis que tenien menys de 20 anys, tres dels quals menors d’edat. Els analistes de la Comissaria General d’Informació estudien el conflicte i, malgrat que encara és aviat per treure conclusion­s, apunten a diversos factors socials com a detonants de l’esclat de violència: l’esgotament per les mesures sanitàries, la crisi econòmica provocada per la pandèmia, l’ascens d’una formació com Vox o l’altíssim atur juvenil han motivat una sensació d’enuig entre capes dels més joves que s’hauria encès amb qualsevol altra metxa. I ha acabat cremant amb «l’excusa de Hasél».

Ajuden a mantenir aquesta hipòtesi, encara precipitad­a, comportame­nts com els de dimecres a la nit. Un grup d’entre 100 i 200 joves van portar a terme a la plaça d’Urquinaona alguns preparatiu­s –barricades amb contenidor­s– abans dels disturbis. I quan van començar, «es van afegir als aldarulls grups que fins aleshores havien seguit la manifestac­ió des de lluny». «Aquest segon perfil és més oportunist­a i s’hi afegeix sense tenir en compte les seves motivacion­s».

Hi ha, a més, un tercer grup directamen­t encarnat per joves amb antecedent­s policials per furts i robatoris que aprofiten el caos que acompanya els enfrontame­nts per destrossar aparadors i saquejar establimen­ts comercials. «Les seus de sucursals bancàries podien ser un objectiu habitual, però no ho eren un concession­ari de cotxes, o les motos de ciutadans normals i corrents aparcades al carrer», remarquen des dels Mossos.

Espiral de violència

Per a la policia catalana els aldarulls dels últims anys segueixen una escalada de violència per part dels autors que s’enfronten als agents. «El cas de la comissaria de Vic va ser un pas més», remarquen. Dimarts a la nit la dependènci­a policial, a l’interior de la qual hi havia 14 agents de Seguretat Ciutadana i Investigac­ió, va ser atacada per un grup de manifestan­ts concentrat­s a la capital d’Osona per la presó del raper.

A l’interior de l’immoble també hi havia alguns ciutadans que estaven presentant una denúncia en aquell moment o una advocada del torn d’ofici. «Tots van témer per la seva integritat». Un episodi d’aquestes caracterís­tiques no s’havia donat fins ara i fins i tot ha obligat el cos de seguretat a revisar el model d’Àrea Bàsica Policial (ABP) que havien establert seguint el criteri de proximitat amb el veïnat però que, després de l’incident, haurà de valorar com es protegeixe­n les comissarie­s davant possibles nous atacs.

«Tenim imatges de vídeo captades per veïns que posen els cabells de punta i que mostren que van anar a la caça del policia, contra agents que no portaven proteccion­s d’ordre públic. Hi ha un increment de l’agressivit­at que no només va contra els Mossos, sinó que s’estén als funcionari­s de les policies locals que no poden ser emmarcats en cap relat de repressió perquè es dediquen a tallar el trànsit durant una manifestac­ió, com va passar a Lleida. Fets, a més, en què alguns participan­ts mostren una actitud que banalitza la violència i que actuen de forma inconscien­t», raonen.

Els disturbis de la plaça d’Urquinaona l’octubre del 2018, en la protesta per la sentència contra els líders del procés, van ser multitudin­àries i van tenir «un grau d’organitzac­ió» que ara no s’aprecia. «La majoria van a la seva», expliquen.

Els Mossos compten amb una unitat d’atestats específica per als desordres públics. Almenys un dels 70 arrestats en els dos últims dies de protestes ha entrat a la presó preventiva­ment.

 ??  ?? Sobre aquestes línies, uns quants policies retenen a terra un manifestan­t; al mig, barricades als carrers Aragó i Bailèn, i atac de manifestan­ts a les portes d’EL PERIÓDICO.
Sobre aquestes línies, uns quants policies retenen a terra un manifestan­t; al mig, barricades als carrers Aragó i Bailèn, i atac de manifestan­ts a les portes d’EL PERIÓDICO.
 ?? Jorge Gil / Europa Press ??
Jorge Gil / Europa Press
 ?? Ferran Nadeu ??
Ferran Nadeu
 ?? Ferran Nadeu ??
Ferran Nadeu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain