El Periódico - Català

Nieves García. La primera espanyola que competirà en un hipòdrom àrab.

L’andalusa Nieves García participa aquest cap de setmana en la Saudi Cup, reservada als millors genets. La milionària prova es disputa a Riad i reparteix fins a 20 milions de dòlars.

- JOSÉ I. CASTELLÓ

Ulls rivetejats de rímel, ungles de colors i cabells recollits en una cua. A més a més, sense vel i amb ulleres de pilotar. Així acudirà avui (14.15 hores) la sevillana Nieves García a l’hipòdrom de Riad, la capital de l’Aràbia Saudita, per convertir-se en la primera joquei espanyola que munta en un hipòdrom àrab. Una fita històrica per a l’esport espanyol que, a més a més, es produeix en la competició esportiva més ben pagada del món: la Saudi Cup, una milionària jornada de dos dies de carreres la prova més important de la qual reparteix fins a 20 milions de dòlars. Deu-n’hi-do.

Sense voler-ho ni esperar-ho, l’amazona Nieves García, de 43 anys i amb tres fills, ja fa uns quants mesos que escriu pàgines memorables en aquest esport. Primer va aconseguir la proesa l’any passat de ser la primera dona a guanyar un gran premi en un hipòdrom espanyol. Després va aconseguir, amb aquest triomf, un enrenou mediàtic extraordin­ari i ara viatja fins al Pròxim Orient per convertir-se en la primera espanyola que munta en una carrera de pura sang en terra àrab, un fet impensable per a un esport minoritari a Espanya i, molt menys, fer-ho en un país on les dones estan sotmeses a tota mena de restriccio­ns.

La possibilit­at de participar en la Saudi Cup només està a l’abast dels elegits. Tota una sorpresa per a l’amazona sevillana, que s’enfrontarà amb els millors genets del planeta. «Quan em van trucar, no m’ho podia creure. Em van dir que necessitav­en set homes i set dones. Em vaig posar molt nerviosa, però vaig tenir clar que no podia perdre aquesta oportunita­t», explica al mitjà A Galopar abans de viatjar a l’Aràbia.

El seu triomf al Gran Premi Duc d’Alburquerq­ue i la seva particular manera de muntar, amb molt de sentit i un fort final, van ser els factors determinan­ts perquè els organitzad­ors es decidissin per ella a la Saudi Cup.

La competició comptarà amb la presència de 14 dels millors genets del món. L’amazona andalusa tindrà al seu costat rivals de la talla de l’astre brasiler Jorge Ricardo, que acumula 13.000 victòries, la britànica Hollie Doylle, només superada com a Esportista de l’any a les Illes Britànique­s pel campió de F1 Lewis Hamilton, i el porto-riqueny John Velazquez, triple guanyador del prestigiós Derbi de Kentucky. «Hi ha grans joqueis i serà molt enriquidor competir-hi. Són genets que munten quatre o cinc carreres cada setmana. Jo només una, però que ningú dubti que ho donaré tot a la pista», apunta.

Fractura de tíbia

Hi va tan sols amb un mes d’entrenamen­t, perquè una setmana després de guanyar el Gran Premi Duc d’Alburquerq­ue es va fracturar la tíbia al caure del cavall. «He caigut molts cops, però aquesta va ser la més dolorosa i amb la qual he patit més», recorda.

Amb la seva participac­ió, només seguida des de la tribuna de l’hipòdrom saudita per la premsa i uns quants xeics a causa de la Covid, trencarà una nova barrera en un país que prohibia a les dones conduir cotxes i muntar cavalls.

 ??  ??
 ?? Fernando González ?? Nieves García, amb el trofeu del Gran Premi Duc d’Alburquerq­ue.
Fernando González Nieves García, amb el trofeu del Gran Premi Duc d’Alburquerq­ue.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain