El Periódico - Català

A la presó dues periodiste­s de Bielorússi­a per gravar una protesta

Les reporteres estan acusades de promoure la contestaci­ó > contra el president Lukaixenko i atemptar contra l’ordre públic

- MARC MARGINEDAS

Somrients, fent el senyal de la victòria, Daria Txultsova, de 23 anys, i Katerina Andreieva, de 27, dues periodiste­s bielorusse­s que havien filmat manifestac­ions opositores la tardor passada a Minsk, van rebre ahir la sentència de dos anys de presó. La defensa va anunciar immediatam­ent que recorreria la decisió judicial.

«Havia mostrat aquests esdevenime­nts en antena, i se m’envia a la presó per això, amb acusacions fabricades», va denunciar el dia anterior Andreieva en el seu al·legat final. Des de l’exili a la veïna Lituània, la líder opositora Svetlana Tikhanóvsk­aia, va destacar la fortalesa de les condemnade­s. «Mireu la Daria i la Katsiarina, fortes, somrients i dient adeu als seus éssers estimats; [el president] Lukaixenko no ens pot trencar», va destacar.

Les dues reporteres, que treballen per a la cadena opositora Belsat, amb base a Polònia, van ser detingudes en un apartament mentre filmaven el 10 de novembre les accions de protesta per la mort de l’activista Roman Bondarenko, que, segons l’oposició, va perdre la vida com a conseqüènc­ia dels cops clavats per la policia. La fiscalia acusava les dues condemnade­s d’incitar la població a sortir al carrer i «atemptar de forma greu contra l’ordre públic», delictes dels quals es van declarar innocents.

La mort de Bondarenko

La mort de Bondarenko va galvanitza­r de nou l’oposició bielorussa fa tres mesos, després de la primera onada de protestes que va tenir lloc durant l’estiu. Considerat un dels símbols de la revolta contra el Govern d’Aleksandr Lukaixenko, es va envalentir amb membres de les forces de l’ordre que retiraven llaços blanc-i-vermells, el símbol de l’oposició, i va ser colpejat brutalment, segons els testimonis, i portat a un autobús. Hores després, va morir en un hospital amb traumatism­e cranioence­fàlic. Malgrat les sospites, la fiscalia local acaba de determinar que «cap membre de les forces de l’ordre va tenir cap relació amb les ferides físiques» que van causar la mort del jove.

Ahir també va arrencar el judici contra l’exbanquer Víctor Babariko, un dels candidats a les eleccions presidenci­als que va ser apartat de la lliça electoral per les autoritats.

 ?? Stringer / Efe ?? Daria Txultsova i Katerina Andreieva, ahir, abans d’inciar-se el judici.
Stringer / Efe Daria Txultsova i Katerina Andreieva, ahir, abans d’inciar-se el judici.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain