El Periódico - Català

Saquejos i barricades en la quarta nit de vandalisme a Barcelona

> Els Mossos d’Esquadra van mostrar contenció després de ser qüestionat­s pel conseller d’Interior per les seves actuacions dels dies anteriors

- CARLES PLANAS BOU

Barcelona va viure ahir a la nit la quarta jornada de protestes per l’empresonam­ent del raper Pablo Hasél. Com els dies anteriors, la protesta, inicialmen­t pacífica, va acabar amb actes vandàlics, amb barricades de contenidor­s cremant, destrosses del mobiliari urbà i saquejos d’alguns comerços. Els Mossos van adoptar ahir a la nit una actitud més de contenció. Aquests dies, el mateix conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha qüestionat les seves actuacions anteriors, cosa que ha creat malestar entre el cos policial.

Eren les set de la tarda i un petit grup de joves es va començar a agrupar a la plaça de la Universita­t, envoltada per una vintena de furgonetes dels Mossos. El Roger i l’Estefania, de 16 anys, estan preparant els exàmens finals del batxillera­t artístic, però han aprofitat que és divendres per anar a la manifestac­ió. «És una burrada que es posi cantants a la presó per les seves lletres», explicaven.

Segons va dictar l’Audiència

Nacional, les lletres de Hasél i els seus tuits inclouen delictes d’injúries contra la Corona i les institucio­ns de l’Estat i enalteixen el terrorisme. «Pablo Hasél no ens cau bé, però no venim a defensar la persona, sinó que estem cabrejades perquè s’està vulnerant la llibertat d’expressió», va explicar la Laura, que també espera unes amigues.

Amb els minuts, arriba la gent i la protesta es comença moure pel carrer. La primera parada va ser davant la Direcció Superior de la Policia, a la Via Laietana. Mentre una gran majoria entonava càntics, un petit grup va començar a llançar ous i ampolles contra els furgons policials, que no van reaccionar. «La violència és l’únic recurs que tenim, no en queda cap altre», explicava la Bea, de 32 anys. «Al feixisme mai se l’ha derrotat fent firmes massives», va afegir l’Albert, de 25.

A l’estació de França es van produir els primers saquejos. Una vintena d’encaputxat­s va abocar contenidor­s i hi van calar foc mentre llançaven ampolles a l’aire. «Estic d’acord a cremar contenidor­s perquè és la manera de fer notar el nostre cabreig, però no amb les motos dels particular­s», va assenyalar el Marc, de només

15 anys. «Es parla molt dels contenidor­s i molt poc que ens tenen a tots a l’atur», va explicar el Jose. L’atur juvenil a Espanya arriba al 40%.

Saqueig d’un banc

Les columnes de fum i el saqueig d’una seu bancària van fer sortir els veïns del bloc de davant, que van protestar. Alguns joves van respondre amb crits i llançant objectes, però un grup més gran va censurar la seva actitud i va aplaudir els veïns. «És injust el que li han fet a Hasél, però no m’agrada que es cremin objectes quan la policia ni hi és», va lamentar l’Elvira, estudiant de Filologia Alemanya de 20 anys.

En aquest moment la protesta es va dispersar entre els carrerons del Barri Gòtic, on turistes i gent que s’havia reunit als restaurant­s de la zona observava l’escena. El mateix grup de nois que havia cremat els contenidor­s va destrossar una altra seu bancària i després es va fer una foto com si fossin un grup de trap.

S’acostaven les 22.00 hores i la gran majoria dels joves van començar a marxar cap a casa i es van escampar entre l’Arc de Triomf i la ronda de Sant Pere, on hi va haver un rastre de contenidor­s cremats. «Sempre hi ha quatre persones que la lien i embruten la protesta dels altres», va assenyalar l’Anna, una transporti­sta de 29 anys. L’Iván, un sanitari de 27, també veia que era el moment d’acabar. «Cal respectar el toc de queda», va apuntar. Un petit grup va baixar per la Rambla, on es van produir les primeres càrregues de la nit i un altre saqueig a la botiga Decathlon.

 ?? Ferran Nadeu ?? Un manifestan­t llança un objecte contra un furgó policial, ahir a Barcelona.
Ferran Nadeu Un manifestan­t llança un objecte contra un furgó policial, ahir a Barcelona.
 ??  ?? Una de les barricades formada per contenidor­s crema en un carrer del centre de Barcelona.
Una de les barricades formada per contenidor­s crema en un carrer del centre de Barcelona.
 ?? Ferran Nadeu ??
Ferran Nadeu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain