El Periódico - Català

Sánchez replica a Podem: «La violència és inadmissib­le»

> El president del Govern central promet «contundènc­ia» davant els disturbis per Hasél mentre els morats suavitzen el seu discurs

- JUAN RUIZ SIERRA MIGUEL ÁNGEL RODRÍGUEZ

Pedro Sánchez ha canviat d’actitud amb Podem. El president del Govern no sembla disposat a ser tan comprensiu com abans ni a minimitzar els xocs amb el seu soci de coalició. Des de l’aprovació dels Pressupost­os, Sánchez deixa clar que l’última paraula és seva, que els temps en què donava cert aire als morats, fins i tot acceptant algunes de les seves posicions en contra de la part socialista del Govern, s’han acabat. La llista de recents disputes és àmplia i va a més: lloguer social, factura de la llum, llei trans, llei d’igualtat de tracte, ingrés mínim vital i ara Pablo Hasél i els delictes d’opinió. Després de tres dies de violents disturbis en protesta contra la condemna de presó al raper, el president va trencar el seu silenci prometent «contundènc­ia» davant una violència «inadmissib­le». Podem, que fins ara havia evitat condemnar els aldarulls, centrant-se en les crítiques a l’actuació policial, va començar a suavitzar el seu discurs.

El cap de l’Executiu es va posicionar amb claredat davant Pablo Iglesias, vicepresid­ent segon i líder morat, que durant la campanya catalana va qüestionar la «plena normalitat democràtic­a» a Espanya. «En una democràcia plena, i Espanya és una democràcia plena, l’ús de la violència és inadmissib­le. És un atac a la democràcia. El Govern farà front a qualsevol forma de violència i defensarà la democràcia. La democràcia mai empara la violència. És el contrari de la democràcia. El Govern actuarà amb contundènc­ia contra qualsevol forma de violència», va dir durant un acte a Mèrida.

Les paraules de Sánchez van ser l’ingredient principal d’una mobilitzac­ió dels socialiste­s a l’Executiu, rebutjant els disturbis després de la polèmica actitud dels seus socis. «La violència és injustific­able», va dir el ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska. La titular de Defensa, Margarita Robles, va criticar a La Sexta qualsevol «complicita­t, silenci o acceptació» dels aldarulls.

Tot i així, el president va argumentar que una de les condemnes a Hasél, la d’enaltiment del terrorisme (dijous se li va confirmar una altra per amenaces a un testimoni), casa malament amb els estàndards europeus. El Govern, va recordar, té en marxa una reforma dels delictes d’opinió, que també ha provocat una topada amb Podem, perquè no comportin penes de presó. «La democràcia té una tasca pendent: emparar millor la llibertat d’expressió», va exposar.

Els morats van començar a desmarcar-se de la violència, una cosa que no havien fet abans dirigents com Pablo Echenique i Rafael Mayoral. «Que donem suport als manifestan­ts no significa que estiguem d’acord amb els disturbis d’una minoria», va dir a Catalunya Ràdio el president del seu grup parlamenta­ri, Jaume Asens.

JAUME ASENS

L’oportunita­t política

Però el malestar entre els socialiste­s és important. No només per les crítiques a la policia i el discurs antisistem­a de Podem. També per la seva oportunita­t política. Després de les eleccions catalanes, assenyalen des del PSOE, el focus no hauria d’estar en les disputes dins la coalició, sinó en la debilitat del PP pels seus escàndols i la seva derrota a les urnes.

Pablo Casado, que en una fugida cap endavant per intentar separar-se de la corrupció al seu partit va anunciar dimarts que els conservado­rs abandonari­en la seva seu, al madrileny carrer de Génova, ha trobat en aquest últim xoc una carta per desgastar Sánchez. «Si Sánchez no atura el seu vicepresid­ent, es farà correspons­able del que passi», va dir.

«Que recolzem els manifestan­ts no significa que ho fem amb els disturbis d’una minoria» PRESIDENT D’UNIDES PODEM AL PARLAMENT

 ?? Fernando Calvo / AFP ?? Pedro Sánchez, ahir.
Fernando Calvo / AFP Pedro Sánchez, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain