El Periódico - Català

Els líders del G-7 es compromete­n a impulsar la lluita global contra la Covid

> El grup de països més industrial­itzats reforça amb 3.200 milions el programa per facilitar vacunes als estats de renda baixa Biden i Draghi s’estrenen al conclave de la «tornada al multilater­alisme» >

- BEGOÑA ARCE SILVIA MARTINEZ

El coronaviru­s va marcar, com no podia ser de cap altra manera, la reunió virtual que van fer ahir els dirigents del G-7, el grup de països més rics del món. Facilitar de manera coordinada l’accés dels països pobres a les vacunes contra la Covid-19 i la reconstruc­ció de l’economia, devastada per pandèmia, van ser els dos principals assumptes abordats pels mandataris dels Estats Units, França, el Regne Unit, Alemanya, Itàlia, el Japó, el Canadà i la Unió Europea. Els seus líders es van comprometr­e a reforçar amb 4.000 milions de dòlars (més de 3.200 milions d’euros) les campanyes de vacunació per a països amb rendes baixes, posades en marxa a l’empara de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS).

En la trobada, que va marcar «el retorn al multilater­alisme», com va remarcar el comunicat final, després dels anys de Donald Trump al capdavant de l’Administra­ció nord-americana, també es van evocar altres reptes, com ara la lluita contra el canvi climàtic, com regular les plataforme­s socials i la importànci­a de preservar la llibertat d’expressió.

La reunió per videoconfe­rència va comptar amb la participac­ió de Joe Biden, que s’estrenava al fòrum com a president dels EUA. També va ser el debut de Mario Draghi en el G-7 com a primer ministre d’Itàlia. El britànic

Boris Johnson, que va oficiar com a president de torn, va obrir la sessió remarcant la importànci­a d’«avançar junts» en el programa de vacunació internacio­nal. «Hem d’assegurar-nos que tothom es vacuni, perquè és una pandèmia global i no té sentit que un país guanyi d’altres. Hem d’avançar junts» i distribuir les vacunes «a preu de cost».

Impuls financer

Biden va recolzar l’esforç conjunt amb l’anunci d’una entrega inicial de 2.000 milions de dòlars al Fons d’Accés Global per a Vacunes, Covax, un programa pilotat per l’OMS. El cap de la Casa Blanca ha promès 2.000 milions més al llarg dels pròxims dos anys, una vegada que la resta de donants hagin complert els seus compromiso­s. La cancellera alemanya, Angela Merkel, per la seva banda va anunciar una aportació a la lluita global contra la Covid de 1.500 milions d’euros més. «La pandèmia no acabarà fins que tota la gent al món estigui vacunada», va advertir. La Unió Europea també incrementa­rà la seva aportació al Covax. La presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, va explicar que la UE hi realitzarà una contribuci­ó addicional

 ?? Geoff Pugh / Pool / Reuters ?? El primer ministre britànic, Boris Johnson, presideix la reunió del G-7, celebrada per via telemàtica ahir.
Geoff Pugh / Pool / Reuters El primer ministre britànic, Boris Johnson, presideix la reunió del G-7, celebrada per via telemàtica ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain