El Periódico - Català

Mor la jove birmana ferida de bala per la policia durant les protestes

- ADRIÁN FONCILLAS

Les protestes democràtiq­ues a Birmània ja compten amb la seva primera màrtir. Es deia Mya Thwate Khaing, tenia 20 anys, treballava com a dependenta i ha mort després de rebre, deu dies enrere, un tret al cap durant un enfrontame­nt entre manifestan­ts i policia. L’hospital on havia estat ingressada amb respiració assistida des d’aleshores, va comunicar la seva mort a les 11.00 hores d’ahir.

Els manifestan­ts van penjar un gran retrat de la Mya sobre un pont del nucli antic de Rangun, la principal ciutat birmana, amb la llegenda: Oposem-nos a la dictadura que mata la nostra gent. La jove s’havia erigit en un símbol de l’aixecament popular contra l’aldarull des que van circular les imatges del seu cos inert durant aquell xoc a Nay Pyi Taw. La Mya, amb samarreta vermella i casc de moto, ocupava el front del grup que va ser repel·lit per la policia amb bales de goma, canonades d’aigua i munició real.

El Govern colpista va confirmar aquesta setmana que havia sigut víctima dels trets, la va acusar d’apedregar la policia i va prometre que investigar­ia el cas. La premsa oficial havia assegurat que únicament s’havien utilitzat «armes no letals» però almenys una altra persona va resultar ferida de gravetat per trets en els enfrontame­nts, segons l’agència de notícies France Presse.

Família prodemocrà­tica

«Estic molt trist, no tinc res a dir», va afirmar el seu germà, Ye Htut Aung, a l’agència Reuters. El germà ha revelat que la Mya va votar per primera vegada al novembre, que tota la seva família recolzava la Lliga Nacional de la Democràcia d’Aung San Suu Kyi i que va intentar prevenirla en les hores anteriors a la seva mort del perill d’enfrontar-se als militars. «Però era la seva voluntat i no la vaig poder aturar», va afegir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain