El Periódico - Català

Aragonès crida a «preparar» un altre referèndum en la nova legislatur­a

> El candidat d’ERC afirma que hi haurà una consulta «ho accepti o no el Govern», i afegeix: «La paciència dels catalans no és infinita»

- XABI BARRENA

ERC comença a maniobrar lleument la seva trajectòri­a per animar que les altres forces independen­tistes facin el mateix i poder arribar, així, a un acord de Govern. El presidenci­able republicà, Pere Aragonès, va assegurar ahir que aquesta legislatur­a que ha de començar serà «la de la preparació» d’un nou «referèndum». Aquesta nova consulta d’autodeterm­inació es produirà tant si el Govern de l’Estat «l’accepta com si no», perquè «la paciència dels catalans no és eterna», amb referència als temps que ha de manejar la taula de diàleg entre executius.

Sense que Aragonès i ERC aclarissin quan es produirà aquest referèndum (¿al final de la legislatur­a?, ¿la següent?) el fet que ho plantegés en un horitzó temporal a curt-mig termini tendeix ja a coincidir amb els designis de la CUP i Junts. Els primers aposten pel 2025, al final de la legislatur­a. I els segons no han posat cap data, però si han fet arribar que cal posar un límit a la negociació amb l’Estat. Fins ara, els republican­s repetien que la seva força mai ha renunciat a la unilateral­itat, però sense esbossar ni tan sols un escenari llunyà.

Les paraules del coordinado­r republicà van ser mesuradame­nt ambigües. «Ha dit el que ha dit», va assenyalar una font a qui li van demanar certa concreció, almenys de legislatur­a, en què es procediria a aquest eventual referèndum. Una altra va assenyalar: «Sense precipitar-nos, però caldrà tornar a votar».

«Mostrar una visió àmplia»

Aragonès també va reclamar als comuns i, sobretot a la CUP, per ser la que sembla més que hagi de pactar un Executiu, que el «14-F va dictar un mandat directe i exigent» a les forces sobiranist­es «que ens entenguem» davant el que no es pot «amagar, sinó mostrar una visió àmplia». I va sentenciar: «No podem frenar la força de l’1-O amagant-nos».

Les paraules d’Aragonès van tenir lloc al consell nacional del partit republicà en què es va celebrar la victòria ex aequo d’ERC (amb el PSC en escons, tot i que es quedés 48.000 vots per darrere els socialiste­s) que li permetrà optar a liderar el Govern. En aquest conclave va participar, per primera vegada des del setembre del 2017, Oriol Junqueras, que va traçar un fil de continuïta­t entre la nonada «Generalita­t republican­a» del segle XXI amb la dels anys 30 del segle passat. Al mig, va citar la dictadura i la Transició, per recordar que ells es van quedar fora del pacte constituci­onal, «els únics». Ni una menció als 40 anys d’autonomism­e, comandats en un 80% per l’espai convergent.

I això que, també ahir, ERC i Junts van celebrar l’esperada primera reunió per formar govern. Que, com sol ser habitual als debuts, va ser de guant blanc. «To cordial», van coincidir. Poc es va abordar més enllà de felicitar-se tots per la majoria independen­tista aconseguid­a i el 51% de vot comú.

 ?? Europa Press ?? Representa­nts dels comuns i el PSC, a la reunió que van mantenir ahir al Parlament per abordar la investidur­a.
Europa Press Representa­nts dels comuns i el PSC, a la reunió que van mantenir ahir al Parlament per abordar la investidur­a.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain