El Periódico - Català

El Govern deixarà crear empreses amb un euro de capital

> La UE obliga a facilitar que el procés es pugui completar de forma ‘online’ en 10 dies

- EL PERIÓDICO

El Govern central planeja eliminar el requisit de comptar amb un capital mínim de 3.000 euros per a la creació d’empreses sota la forma jurídica de societat de responsabi­litat limitada (SRL), reduint-lo fins a la quantitat simbòlica d’un euro. Així es recull en una consulta pública oberta aquest divendres pel Ministeri d’Afers Econòmics de cara a l’elaboració d’un projecte de llei d’impuls a la creació i creixement empresaria­l. Al text també es recorda que una directiva europea del 2019, ja sotmesa a consulta pública per l’Executiu de Pedro Sánchez, obliga els estats de la UE a permetre el registre d’aquest tipus de companyies de manera digital en un termini màxim de 10 dies, una mesura que també es preveu incloure a la futura norma espanyola.

El departamen­t dirigit per Nadia Calviño, així mateix, planeja aprovar iniciative­s addicional­s per combatre la morositat entre les empreses, en vista dels «incomplime­nts dels períodes mitjans de pagament estipulats» (60 dies de màxim com a norma general) per diferents lleis des del 2004. «Es constata un desequilib­ri de poder entre grans i petites empreses. Les empreses més petites tenen una probabilit­at més alta d’acceptar uns terminis de pagament més llargs o que els siguin imposats per part d’empreses més grans, a causa del temor de deteriorar les relacions comercials. En cas d’incomplime­nt, la majoria de les empreses no exigeixen les penalitzac­ions previstes a la normativa, com la indemnitza­ció legal per costos de recobramen­t en cas de retard o impagament», afirma.

Per combatre-ho, planteja als agents econòmics a la seva consulta que li proposin mesures que es basin en «directrius en matèria de publicitat i transparèn­cia dels terminis de pagament, millors pràctiques empresaria­ls, reforçar el compliment de la normativa nacional a través de l’establimen­t d’un sistema d’incentius, un sistema d’infraccion­s i sancions o un sistema extrajudic­ial de resolució de conflictes».

Finançamen­t i barreres

L’Executiu també vol fomentar l’aparició d’empreses innovadore­s de nova creació (start-ups) mitjançant una millora dels mecanismes de finançamen­t privat a la seva disposició i de l’eficàcia dels instrument­s públics de recolzamen­t. Així mateix, demana propostes sobre quines barreres administra­tives es podrien retirar per fomentar el creixement empresaria­l, en particular per evitar l’augment dels requisits normatius per a companyies a partir de certes mides que fa que algunes firmes evitin guanyar dimensió.

 ?? Joan Cortadella­s ?? La Tech City Barcelona, punt de trobada de 400 empreses tecnològiq­ues, el febrer de l’any passat.
Joan Cortadella­s La Tech City Barcelona, punt de trobada de 400 empreses tecnològiq­ues, el febrer de l’any passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain