El Periódico - Català

Funcas retarda la recuperaci­ó fins a l’estiu per la lentitud en les vacunes

> L’entitat d’estudis retalla un punt la seva previsió de creixement del PIB per al 2021, fins al 5,7% La campanya estival serà decisiva >

- GABRIEL UBIETO

La lentitud de la campanya de vacunació de la Covid-19 allunya la recuperaci­ó de l’economia espanyola fins a l’inici de la campanya d’estiu. La cruesa de la tercera onada, el mantenimen­t de gran part de les restriccio­ns sobre l’activitat i la incògnita sobre la intensitat de reactivaci­ó del turisme per als mesos d’estiu marcaran el ritme del rebot del PIB per a aquest any i el següent. Segons els càlculs revisats pel think tank de les caixes, el creixement de l’economia espanyola per a aquest any serà del 5,7%, un punt per sota de les seves últimes previsions i un punt i mig inferior als càlculs oficials fets pel Govern. I segons com vagi el turisme a l’estiu, si no es talla en sec a la tardor, com l’any passat, l’economia espanyola podria tornar als nivells de PIB previs a la crisi el 2022.

La casa d’estudis va publicar ahir les seves últimes previsions per als exercicis del 2021 i 2022. I l’escenari que dibuixen per al primer semestre d’aquest any és majoritàri­ament d’estancamen­t. En el primer trimestre, les estimacion­s de Funcas són d’un lleuger retrocés del PIB en un 0,1%, seguit d’un augment del 0,9% per al segon trimestre.

El pes dels ertos

El repunt dels ertos al principi de l’any acompanya la dinàmica d’aquestes estimacion­s. Segons les últimes dades publicades pel ministre d’Inclusió, José Luís Escrivá, a Espanya actualment la xifra de treballado­rs en suspensió rondaria els 900.000, uns 150.000 més que el desembre passat. I el descens dels índexs de gestió de compres (PMI) en els últims mesos, del 48,7 de desembre al 43,2 de gener, van en la mateixa línia.

En aquest sentit, el director de Conjuntura i Economia Internacio­nal

de Funcas, Raymond Torres, ha instat el Govern central a accelerar l’anunciat pla d’ajudes directes a les empreses. «Cal ajudar el teixit productiu a esquivar aquest període d’estancamen­t o de recuperaci­ó endarrerid­a», va afirmar. Un ràpid desplegame­nt dels fons europeus per reactivar la inversió és una altra de les variables clau que han destacat els economiste­s de Funcas.

L’impacte del turisme

Espanya, un país on el turisme té molt de pes econòmic i ocupaciona­l, es juga la velocitat del rebot per sortir de la crisi a partir del juny. Segons les projeccion­s realitzade­s per Funcas, si aquest estiu la campanya turística fos del 50% respecte a un estiu normal (en termes de recepció de turistes i de despesa), el creixement del PIB espanyol seria del 7% per a aquest any i del 6,7% per al següent. Fet que implicaria una recuperaci­ó de gairebé tot el PIB perdut després de l’impacte del coronaviru­s.

Davant aquesta possible situació, que permetria arribar a les previsions més a la baixa que va realitzar el Govern, es troba l’altre escenari, en el qual la vacunació no aconseguei­x el seu objectiu del 70% de la població europea vacunada a l’estiu. En aquest cas, Funcas estima que si la temporada turística fos la meitat d’activa que la de l’any passat, el creixement seria del 4,2% per a aquest 2021 i del 5,3% per al següent. Una situació que allunyaria encara més l’horitzó de recuperaci­ó per a l’economia espanyola.

En un altre ordre de previsions, l’estudi de Funcas estima que el dèficit públic augmentarà aquest any fins al 8% i baixarà fins al 6,7% per al 2022, partint sempre de la base que els tipus d’interès segueixin en nivells molt reduïts i que el Banc Central Europeu continuï comprant deute. El Tresor espanyol continuarà acumulant passius i el deute públic aquest any escalarà fins al 119% PIB des del 117,1% actual.

 ?? Ferran Nadeu ?? Dos turistes porten maletes pel centre de Barcelona el juliol de l’any passat.
Ferran Nadeu Dos turistes porten maletes pel centre de Barcelona el juliol de l’any passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain