El Periódico - Català

Londres declara empleats els conductors d’Uber

> El Tribunal Suprem britànic decreta que els xòfers de la firma tenen dret a un salari mínim i vacances pagades

- BEGOÑA ARCE

Uber ha perdut una llarga batalla legal davant el màxim òrgan de justícia al Regne Unit. La sentència dictada pel Tribunal Suprem va determinar que els conductors d’Uber han de ser classifica­ts com a empleats i no com a treballado­rs autònoms, i rebutja així l’apel·lació presentada per la firma nord-americana. A aquests xòfers els correspone­n drets bàsics, com el salari mínim i les vacances pagades.

La companyia té 60.000 conductors a la Gran Bretanya, 45.000 a Londres. En principi la sentència només afecta el petit grup que va presentar originalme­nt la denúncia. S’estima que cada un haurà de rebre una compensaci­ó de fins a 12.000 lliures (13.834 euros). El veredicte, adoptat per unanimitat, estableix, no obstant, un important precedent jurídic i tindrà implicacio­ns per a altres firmes que operen amb un model de negoci similar en l’anomenada economia gig. Els sindicats han qualificat la decisió de «victòria històrica».

«Posició de subordinac­ió»

El contenciós va arrencar el 2016 quan 25 conductors d’Uber van portar el cas davant un tribunal d’ocupació argumentan­t que no eren autònoms, ja que l’empresa era alguna cosa més que una simple plataforma tecnològic­a i un intermedia­ri, com pretenia. Uber argumentav­a que els conductors podien elegir els seus horaris, el lloc de treball i en ocasions col·laboraven amb diverses aplicacion­s alhora. Van perdre el procés en els tribunals en dues ocasions, 2017 i 2018. Aquesta apel·lació era el seu últim recurs. «Els conductors estan en una posició de subordinac­ió i dependènci­a en relació amb Uber, de manera que tenen poca o cap possibilit­at de millorar la seva posició econòmica independen­tment de la seva capacitat profession­al o del seu esperit emprenedor», va indicar el jutge George Leggatt, un dels membres del Tribunal Suprem. «La legislació està pensada per donar certa protecció als individus més vulnerable­s, que poden dir poc o res sobre la seva paga o condicions de treball».

Els juristes consideren la sentència un precedent que obre la porta a milers de reclamacio­ns. Uber posa un èmfasi especial en el fet que el veredicte «es refereix a un petit número dels nostres conductors» que van utilitzar l’aplicació d’Uber el 2016». Des d’aleshores, afirmen, han introduït canvis, donant als conductors més control sobre els seus guanys i proporcion­ant-los més protecció, com asseguranc­es gratuïtes en cas de malaltia o accidents. «Consultare­m a tots els nostres conductors al Regne Unit per saber quins canvis desitgen», va indicar en un comunicat Jamier Heywood, responsabl­e de la firma al Nord i l’Est d’Europa. Després de l’anunci les accions del gegant del transport americà van caure un 3%.

 ??  ?? Un usuari accedeix a l’aplicació d’Uber a Londres.
Un usuari accedeix a l’aplicació d’Uber a Londres.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain