El Periódico - Català

Un xiprer anomenat Fraga

- Silvia Cruz Lapeña

«No és el mateix perdre que no arribar», diu el senyor Mateo als seus alumnes a La sombra del ciprés es alargada, novel·la en què Miguel Delibes va narrar l’estirada emocional de Pedro, un orfe que creix convencent-se que és millor no lligar-se ni a coses ni a persones per no plorar-les quan es perdin, s’allunyin o morin. En això consisteix, de forma esquemàtic­a, la «teoria del desprenime­nt» que va elaborar l’escriptor a les pàgines d’aquest llibre que a ell li semblava «un pastitx» i a mi, bellíssim.

El desprenime­nt convida a desprendre’s del que estimem abans que un altre ens ho arrabassi i una cosa així sembla haver fet Pablo Casado amb Génova, 13. Per tallar amb el passat i la corrupció, diu, com si fos una maledicció i no la mala actuació el que ha portat als seus fins aquí. Però ningú, ni tan sols ell, va dir mai que ser liberal deslliurés de la superstici­ó.

El líder popular assegura també que no anomenarà més Luis Bárcenas, ni Ángel Sanchís ni cap dels que s’asseuen al banc dels acusats per la caixa b del seu partit. El nom que no refereix, no obstant, és una ombra més llarga que la del xiprer delibià, Manuel Fraga, el mentor que va elegir aquesta seu i on va ficar a tots els que Casado jura no esmentar. Va ser quan l’exministre de Franco va maquillar Aliança Popular i la va convertir en el Partit Popular.

La seva herència no va molestar Casado fins que va començar a acumular eleccions perdudes i, per això, fa un any compartia elogis sobre Fraga en l’aniversari de la seva mort, però el 2021 va deixar gairebé sol Alberto Núñez Feijoó a l’efemèride. No és estrany: el líder popular renega dels seus dos pares polítics a conveniènc­ia i per això uns dies és aznarista i d’altres marianista. La novetat és que, d’un temps ençà, també nega l’avi. Desfer-se de la seu és un senyal, també dir-li a Feijóo, amb les càmeres com a testimoni, que és el millor president que mai va tenir Galícia.

S’entén la desesperac­ió, que no és existencia­l com la del nen del llibre, sinó pragmàtica. El desastre electoral d’abril del 2019 va minvar els fons del partit; el seu lideratge sembla sempre amenaçat; els casos judicials encara tardaran a acabar i la debacle electoral a Catalunya exacerba la seva tendència al desprenime­nt amb què es deslliura de padrins, fitxatges i idees segons bufi el vent. Fraga també sabia fer-ho, sobretot amb els subalterns, com es llegeix a Bárcenas. La caixa forta: els papers secrets del tresorer del PP, de Marisa Gallero. No dels seus referents: ell mai va renegar de Franco.

Fraga va acabar com a senador després de manar a Galícia i en el seu partit. No està malament si la seva aspiració no hagués sigut La Moncloa. Així que suposant que, a més de censurar-lo, llegís Delibes, no va entendre la seva teoria del desprenime­nt, que aconsella no desitjar res o desitjar coses modestes. És un precepte budista, però no és aquesta fe, sinó el catolicism­e –que anhela el cel– el que impera a Espanya i en el seu partit. Cal veure si Casado triarà no arribar o perdre altra vegada.

El desprenime­nt permet a Casado desfer-se de seus o padrins segons com bufi el vent

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain