El Periódico - Català

Prou complicita­ts

-

En una societat sana ha de ser compatible defensar al carrer el ple exercici de la llibertat d’expressió, el control de la policia i la crítica als violents

Els disturbis registrats a diferents ciutats espanyoles, i en especial a Catalunya, després de l’entrada a presó del raper Pablo Hasél són inacceptab­les i condemnabl­es. Cap causa, per molt noble que sigui, es pot defensar amb violència, ni els violents mereixen més que una repulsa sense fissures. Perquè una democràcia funcioni, el compliment de les regles és obligatori, com també ho és seguir els cursos establerts per canviar aquestes regles. A cop de contenidor cremat no es reivindica més que la destrucció.

La sentència condemnatò­ria de Hasél és molt controvert­ida i criticable, com ho han fet destacats juristes. Es pot dissentir-ne, i es pot argumentar la necessitat de canviar les lleis en què es basa la decisió i fins i tot impulsar aquests canvis legislatiu­s. La llibertat d’expressió és un bé sagrat, a preservar. Per a un raper i per als periodiste­s. Aquest diari, dijous a la nit va patir l’atac d’uns quants manifestan­ts que exigien la defensa de la llibertat d’expressió de Hasél. Si més no, paradoxal.

La joventut d’aquest país té molts motius per a la irritació. Els nascuts a finals dels 90 o ja en aquest segle no n’han conegut més que una concatenac­ió de crisis que amenaça l’ascensor social. Desigualta­t, atur i precarieta­t són moneda comuna generacion­al. En aquest context, qualsevol espurna pot donar lloc a una mobilitzac­ió de protesta. Ara bé, per molts motius que hi pugui haver, la violència per la violència mai és la manera de canalitzar el malestar. Tothom sap que a Barcelona, des de fa anys, de forma periòdica se succeeixen greus aldarulls al carrer protagonit­zats per una minoria antisistem­a a qui no li importen les causes de les mobilitzac­ions. Les anteriors a la d’aquests dies van tenir lloc amb motiu de les protestes contra la sentència del procés.

En aquest context, ja fa temps que l’actuació dels antiavalot­s dels Mossos d’Esquadra és sota la lupa. L’historial de males praxis policials és llarg, però no més que el de la violència de carrer a la qual els agents han d’enfrontars­e, últimament d’una virulència molt preocupant. Una policia democràtic­a ha de trobar sempre el punt mitjà entre el dret de la manifestac­ió i la defensa de l’espai públic i de la ciutadania davant les accions dels violents. L’ús proporcion­al de la força és essencial, fins i tot en situacions carregades de tensió. Que una manifestan­t perdi un ull és condemnabl­e i ha de ser objecte d’investigac­ió. Interior l’encerta al revisar els protocols d’actuació dels agents. Ara bé, és inadmissib­le que es posi en qüestió la feina dels Mossos, que es lamini la seva autoritat i que s’utilitzin els disturbis com a arma negociador­a per formar un Govern de coalició. Totes les forces polítiques, incloses les que estan en el Govern o en tràmit d’estar-ho, haurien de criticar amb la mateixa contundènc­ia els errors i els excessos policials i judicials i els errors i els excessos d’alguns manifestan­ts.

En una societat sana i democràtic­a ha de ser compatible el ple exercici de llibertat d’expressió (per part de tots, des d’artistes fins a periodiste­s), manifestar-s’hi a favor, criticar la mala praxi policial i denunciar els excessos de la manifestac­ió. De la mateixa manera que per exigència democràtic­a cal vetllar perquè l’Estat compleixi la seva feina sota estàndards democràtic­s, és necessari que el sistema polític i la societat sencera repudiïn la violència d’aquests dies.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain