El Periódico - Català

L’oportunita­t de Salvador Illa

El socialista pot construir un lideratge i oferir una alternativ­a per a tothom quan l’independen­tisme fracassi

- Joaquim Coll

És improbable que Illa pugui presentar-se a la investidur­a. La presidènci­a del Parlament recaurà en algú de Junts, que amb el reglament a la mà no l’hi permetrà. Però l’encerta el líder socialista a reivindica­r la seva victòria i a voler oferir una alternativ­a perquè Inés Arrimadas no ho va fer. Allà va començar el declivi de Ciutadans. És cert que Roger Torrent, president de la cambra catalana, tampoc l’hauria deixat perquè l’independen­tisme sumava majoria absoluta, però ella ni tan sols va fer el conat d’exigir-l’hi. I el pitjor va ser que després de la fallida investidur­a de Carles Puigdemont (30/01/18), quan JxCat i ERC van tenir el Parlament bloquejat durant mesos fins a l’elecció in extremis de

Quim Torra (16/05/18), la líder de Cs es va quedar muda. Una actitud incomprens­ible que després es va entendre bé amb la seva marxa de Catalunya.

De nou tindrem un Govern independen­tista, i tot i que a ERC preferirie­n deixar fora Junts, no podran. Qualsevol altra combinació dependria del suport extern del PSC, cosa que suposaria ficar el procés al congelador, exigència impossible d’assumir per als republican­s. Ara bé, en el ball per a la investidur­a no podem descartar del tot que ERC, Junts i la CUP acabin ensopegant i anem a noves eleccions, però és poc probable. Hi ha massa càrrecs en joc. A més, Oriol Junqueras té una obsessió malaltissa amb els socialiste­s, als quals intenta demonitzar a cada entrevista («són al costat de la repressió i s’alegren que jo sigui a la presó», repeteix de forma infantil). Està instal·lat en el ressentime­nt i continua sense assumir cap responsabi­litat política pel succeït el 2017, malgrat que al llibre amb Marta Rovira reconeix que no tenien majoria social per a la independèn­cia i un munt d’errors més. Llavors, ¿per què ho van fer? Només el sentimenta­lisme explica que algú tan incongruen­t continuï obtenint una valoració pública tan alta.

El 14-F reflecteix un enorme cansament a la societat catalana per una suma de factors. Però el que ha provocat tanta abstenció no ha sigut la por de contagiar-se als col·legis electorals, sinó el cansament polític i l’angoixa per la situació econòmica. Els pobres i les classes amb rendes mitjanes i baixes tenen preocupaci­ons més urgents i no comparteix­en la passió secessioni­sta dels rics o acomodats. El resultat és que els partits independen­tistes han tret més diputats que el 2017, tot i que han perdut 680.000 vots. Les eleccions no anaven d’independèn­cia, sinó de si giràvem full al procés per tornar a les coses que de veritat importen, o si prorrogàve­m l’empantaneg­ament. Ha sortit el segon, només que canviant el maquinista del tren cap al pròxim xoc. L’únic plebiscit del 14-F era pel lideratge entre Junts i ERC, que s’ha resolt novament en empat, però aquesta vegada amb un lleuger avantatge dels republican­s. Tret de sorpresa, Pere Aragonès serà president.

La diferència a l’oposició entre Illa i Arrimadas és que el socialista liderarà un espai constituci­onalista més transversa­l des d’una fortalesa territoria­l que els taronges no tenien. Després de la debacle de Cs i el PP, només queda el PSC. El seu perfil educat i moderat pot atraure votants que se senten orfes, desencisat­s pels partits que es diuen constituci­onalistes, però que són molt lluny de la ultradreta de Vox. Tot i que Illa és un clar socialdemò­crata, pot actuar d’opció refugi de tots els moderats. És un tarradelli­sta. O sigui, és més fiable que un maragallis­ta. També pot pescar a les aigües del catalanism­e, dels centenars de milers que aquesta vegada ja no han votat independen­tista i s’han quedat a casa. No és una dada petita perquè l’abstenció és el primer pas per després canviar de vot.

La legislatur­a anterior va ser un fracàs al Govern, amb Torra de president, però també a l’oposició. Qui l’havia d’exercir va fugir i Cs va posar primer Lorena Roldán i després Carlos Carrizosa. El PSC tenia només 17 diputats i Miquel Iceta va estar a un pas d’anar-se’n al Senat. Illa ha tornat per quedar-se. Té una gran oportunita­t de construir un lideratge sòlid i oferir una alternativ­a per a tothom quan l’independen­tisme, després d’una altra legislatur­a que a mitjà termini serà de confrontac­ió, torni a fracassar en el seu objectiu autodeterm­inista.

Entre girar full al procés o empantaneg­ament ha sortit això segon

nP

 ?? Quique García / Efe ?? Salvador Illa.
Quique García / Efe Salvador Illa.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain