El Periódico - Català

Catalunya prorroga una setmana el gruix de les restriccio­ns

Salut i Interior permeten ara les extraescol­ars d’infantil i primària així com l’esport a les escoles. El fre en la millora d’indicadors fa que els tècnics extremin la prudència.

- MONTSE BARAZA

El Procicat ha decidit mantenir una setmana més –fins al diumenge 28 de febrer– el gruix de les restriccio­ns vigents a Catalunya per combatre la pandèmia del coronaviru­s després que dijous ajornés unes hores la decisió. Només ha decidit relaxar les mesures per a les activitats extraescol­ars, l’esport escolar i l’oci educatiu en les etapes d’educació infantil i primària. En canvi, manté les restriccio­ns quant a mobilitat, el comerç i el toc de queda, que segueixen com fins ara.

Aquest dilluns, 22 de febrer, vencen les actuals restriccio­ns i s’esperava que Salut aprovés certa relaxació d’algunes de les mesures, bàsicament respecte al comerç. No obstant, l’estancamen­t de la corba epidèmica a Catalunya i la pujada de la velocitat de propagació del virus ha fet que el Procicat sigui més prudent i s’agafi set dies més per veure com evoluciona la pandèmia.

En un comunicat, el Procicat, dirigit per les conselleri­es de Salut i d’Interior, va acordar «certa flexibilit­zació, molt limitada». Així, autoritza que es puguin reprendre les activitats extraescol­ars i l’esport escolar, així com les activitats en l’àmbit de l’oci educatiu dirigit a la canalla de les etapes infantil i primària. Pel que fa a l’esport escolar, s’equipara a l’esport federat, per tant, a partir d’ara es podrà entrenar en grups de més de 6 persones i participar en les competicio­ns autoritzad­es. Fins ara, no obstant, només estan autoritzad­es les competicio­ns estatals.

Prudència

Aquesta pròrroga de les restriccio­ns respon, apunta el Procicat, al fre que ha patit la corba epidèmica aquests últims dies, en què fins i tot han repuntat alguns indicadors, com la velocitat de contagi, la famosa Rt. «Arran d’aquest aparent canvi de tendència, s’ha optat per mantenir una actitud de prudència respecte al gruix de les mesures, a l’espera de veure l’evolució dels indicadors durant els pròxims dies», assenyala el comunicat. La pressió assistenci­al, «encara molt alta», combinada amb la creixent presència de la variant britànica del virus, més contagiosa, són altres dels factors que han aconsellat mantenir limitada la mobilitat i la interacció social.

Clausura comarcal i comercial

Així, es manté el tancament perimetral de Catalunya, el confinamen­t comarcal i el toc de queda entre les 22.00 i les 06.00 hores. Els bars i restaurant­s podran continuar obrint en els horaris establerts fins ara (de 07.30 a 10.30 i de 13.00 a 16.30 hores). Durant la resta de la jornada podran funcionar per a recollida de menjar al local o entrega a domicili.

En l’àmbit del comerç, no es modifica l’aforament del 30% establert per al petit comerç, que haurà de seguir tancat els caps de setmana. També seguiran tancats de dilluns a diumenge els centres comercials i els comerços de centres comercials de més de 400 metres quadrats.

Respecte a les activitats culturals –en les quals per primera vegada s’inclou explícitam­ent el circ–, museus, bibliotequ­es i sales d’exposició, seguiran oberts amb l’aforament del 50%. Cines, teatres, auditoris, circs i sales de concerts es mantenen també amb la meitat de l’aforament i un màxim de 500 persones o 1.000 si la ventilació és òptima. Els actes religiosos i cerimònies civils seguiran amb un aforament del 30%, també amb un màxim de 500 persones o de 1.000 si hi ha bona ventilació al local.

En l’àmbit educatiu, no hi ha canvis. I en l’àmbit esportiu, gimnasos i equipament­s tancats podran continuar la seva activitat amb el 30% de l’aforament i amb activitats de grup limitades a un màxim de 6 persones i ús obligatori de mascareta. Els que són a l’aire lliure continuara­n oberts amb un aforament del 50% i control d’accés.

Rebuig de les empreses

Foment del Treball i Pimec han manifestat el seu rotund rebuig de la decisió del Govern d’allargar una setmana més les restriccio­ns a part de l’activitat econòmica. «El comerç s’ha començat a enfonsar i està a punt d’entrar en estat catastròfi­c», van assenyalar ahir aquestes organitzac­ions empresaria­ls en un comunicat conjunt.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain