El Periódico - Català

Barcelona quadruplic­a les ajudes en alimentaci­ó per la crisi de la Covid

L’ajuntament va atendre l’any passat 88.375 persones, l’11% més respecte al 2019 i la xifra més alta registrada fins ara. El 32% dels usuaris mai havien necessitat suport.

- NATÀLIA FARRÉ

La crisi sanitària i, sobretot social, que ha causat la pandèmia de la Covid-19 ha suposat un augment considerab­le dels ajuts proporcion­ats des dels serveis socials de l’Ajuntament de Barcelona. De fet, l’any passat es va marcar un registre històric en volum d’assistènci­es, tant des del punt de vista de persones ateses –88.375, l’11% més respecte a les 79.575 que van necessitar recolzamen­t l’any anterior– com des del punt de vista econòmic –el 2020 es van destinar 46,5 milions d’euros a recolzar els més vulnerable­s. Les dades encara són més crues si es té en compte que el 32% dels qui van haver d’acudir als serveis socials a partir del març (l’estat d’alarma es va decretar el 14 d’aquell mes) no ho havien fet mai o feia més d’un any que no havien tingut necessitat de fer-ho.

Per territoris, la radiografi­a deixa un volum més gran d’assistènci­es als districtes de Nou Barris, Ciutat Vella i Sants amb 38.005, 36.187 i 32.595 actuacions, respectiva­ment, ja que cada persona pot rebre més d’una ajuda. El total d’aquestes a la ciutat va arribar a la xifra de 251.460, un increment del 36,4% en relació amb les 184.344 atencions realitzade­s un any abans. A la cua de peticions figuren els districtes de Sarrià-Sant Gervasi (10.509) i Les Corts (8.839). Quant al perfil del sol·licitant, el 64% d’ells eren dones, tot i que durant el 2020 es va percebre un petit augment d’homes en situació de demanar ajuda, en relació amb exercicis anteriors. En aquest sentit, Sonia Fuertes, comissiona­da d’Acció Social de l’ajuntament, afirma que «tots els processos de feminitzac­ió de la pobresa queden en relleu amb les dades».

Les xifres les va despullar ahir Fuertes, no sense recordar que la precarieta­t ja existent abans de l’aparició de la pandèmia està íntimament relacionad­a amb l’augment de demandes d’ajuda i amb l’aparició d’aquest 32% de nous usuaris. Una precarieta­t, al seu judici, estretamen­t vinculada amb «la falta d’una política clara de garantia d’ingressos», amb «tot el que té a veure amb l’accés a la vivenda», amb «totes les qüestions que incumbeixe­n a la baixa qualitat de l’ocupació» i amb «la situació d’irregulari­tat administra­tiva de moltes persones». Les males perspectiv­es econòmique­s i la dificultat per la qual estan passant els sectors on tradiciona­lment és més fàcil inserir laboralmen­t els més vulnerable­s, restauraci­ó i hostaleria, tampoc auguren bones perspectiv­es per a aquest any: «És previsible que la situació continuï sent molt difícil o que es vegi incrementa­da».

Dues necessitat­s bàsiques

Els ajuts en alimentaci­ó i vivenda són els que van concentrar la majoria de demandes. El primer va sumar 28.213 assistènci­es per un valor de 6,4 milions d’euros,

Encapçalen la llista per districtes Nou Barris, Ciutat Vella i Sants, i la tanquen Sarrià i les Corts

tenint en compte que el 2019 van ser 7.736 ajuts per un import d’1,2 milions, l’augment representa el 433% quant a l’import i multiplica per quatre els ajuts concedits. «La qüestió de l’alimentaci­ó és un dels temes que ha emergit amb més cruesa durant la pandèmia», va assegurar Fuertes.

En vivenda es van destinar 24 milions, una pujada del 126% respecte al 2019. D’aquests, 19,8 milions correspone­n al pagament d’allotjamen­ts d’emergència en pensions, hostals i hotels. Els 4,2 milions restants es van invertir en 10.028 ajuts per cobrir despeses de lloguers. A l’exercici anterior, l’import destinat a vivenda va suposar 10,6 milions.

 ?? Ferran Nadeu ?? Llarga cua per recollir aliments distribuït­s pels serveis socials de Barcelona, el maig passat.
Ferran Nadeu Llarga cua per recollir aliments distribuït­s pels serveis socials de Barcelona, el maig passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain