El Periódico - Català

Jugadora d’hoquei i científica

CAROLA SALVATELLA, una de les estrelles de l’equip olímpic, combina la ciència amb la pràctica esportiva «Tenir formació

- SERGI

Hi ha una teoria molt comuna en desenes d'esportiste­s. La defensen els que s'excusen dient que han hagut de deixar els estudis per intentar convertir-se en una figura de l'especialit­at que practiquen. Si coneguessi­n Carola Salvatella (Terrassa, 26 anys) veurien que la hipòtesi és una autèntica falsedat. Es pot ser estrella, per exemple de l'hoquei, i fins i tot saber que aquest estiu a Tòquio hi ha clares aspiracion­s de conquistar una medalla. I aconseguir-ho no només estudiant, sinó també convertint-se en una divulgador­a científica i, en aquests moments, estar treballant en l'estudi de com reacciona el cervell de la dona en el seu primer embaràs per assumir el paper de mare.

«Es tracta d’un projecte impulsat per la Universita­t Autònoma de Barcelona per investigar els canvis en el cervell de les dones en el primer embaràs, per veure com es preparen per al primer naixement i, sobretot, com s’assumeix el paper postpart. És un projecte que puc desenvolup­ar

amb la qual cosa em facilita l’assistènci­a als entrenamen­ts tant del meu equip, l’Egara, com de la selecció espanyola». En l'esportiu, ja va conquistar el 2018 la medalla de bronze en el Mundial de Londres, en un escenari esportiu on les Redsticks es van guanyar el reconeixem­ent internacio­nal.

«Sempre he tingut clar que arribarà el dia en què l’hoquei s’acabarà. Al no ser un esport profession­al, sé que m’he de preparar per al futur. Ara qualsevol esportista pot compaginar els entrenamen­ts i la competició amb els estudis a distància via internet. I al marge dels diners que puguis guanyar si ets profession­al de l’esport, crec que tenir una formació sempre és important i positiu», raona.

Salvatella va créixer en una família entregada a l'hoquei i també a l'Espanyol, el seu altre club, a part de l'Egara, que compta amb el seu besavi com un dels fundadors. En els Salvatella hi ha àrbitres internacio­nals d'hoquei, jugadors que han passat per diverses categories. «Però jo he sigut la que he tingut la sort de ser internacio­nal i, per ara, haver disputat els Jocs de Rio on la selecció espanyola va aconseguir un diploma olímpic». I, mentrestan­t, es va llicenciar en Ciències Biomèdique­s i va concloure un màster de Comunicaci­ó Científica, al marge d'haver escrit dos llibres infantils, amb il·lustracion­s de la seva germana, per explicar als nens didàcticam­ent malalties com la síndrome de Down i l'Alzheimer. Gairebé es diria que fins i tot té temps per jugar a hoquei.

La feina amb els nens

«M’agrada la divulgació científica i treballar amb nens per explicar-los que la ciència no és avorrida i complicada, i que ho puguin comprendre de forma amena i divertida». Fins fa poc aquest era la seva feina, sense comptar l'esport, igual com actualitza­r un blog personal sobre investigac­ió. «Aquest últim any també s’ha hagut d’explicar als nens el que ja sabien, perquè ho veien a la tele o ho escoltaven a casa, i perquè són molt curiosos... que hi ha una pandèmia i que desgraciad­ament no poden abraçar els amics com abans feien. Ho entenen».

Ella, com la resta de les seves companyes, conviu amb les proves d'antígens abans de jugar. «Nosaltres tenim la nostra feina al marge de l’hoquei. No tenim una exclusivit­at i per això hem d’extremar les precaucion­s». La mascareta només se la treu per jugar, ni tan sols al vestidor. L'esport serà un art però la ciència s'aprèn a fora.

és positiu, al marge dels diners que puguis guanyar amb la pràctica de l’esport», afirma la jugadora

H

 ?? EFE ?? Carola Salvatella, amb la samarreta de l’Egara, a la seva Terrassa natal.
EFE Carola Salvatella, amb la samarreta de l’Egara, a la seva Terrassa natal.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain