El Periódico - Català

El vandalisme s’apropia de les protestes per Hasél a Barcelona

> El Departamen­t d’lnterior mira de calmar els ànims dels sindicats policials citant-los a una reunió extraordin­ària

- GABRIEL UBIETO

Barcelona va registrar ahir la cinquena nit consecutiv­a d’aldarulls en protesta per l’empresonam­ent del raper Pablo Hasél. Manifestan­ts joves que van protagonit­zar ahir actes vandàlics i enfrontame­nts amb els Mossos d’Esquadra. La policia catalana va tornar a fer servir projectils de foam a la zona de Lesseps per contenir els descontrol­ats que van atacar comerços, la Borsa i fins i tot el Palau de la Música.

La concentrac­ió inicial va començar a la plaça de la Universita­t amb uns quants centenars de persones enmig d’un ambient festiu. Els congregats eren majoritàri­ament joves però també hi van participar ciutadans de totes les edats. L’Antonio, de 64 anys, mostrava el seu recolzamen­t als joves manifestan­ts: «Estem farts, el que hem vist aquests dies és una vergonya i les coses han de canviar. Jo ja vaig lluitar fa anys i ara els toca a ells, però vinc a donar-los suport».

La jornada es va saldar aquesta vegada amb nou detinguts a Catalunya: sis a Barcelona; dos a Tarragona, tots dos menors, i un a Lleida.

Tensió política i sindical

Aquesta nova tanda d’accions vandàlique­s té lloc en un context de màxima tensió entre els sindicats de Mossos d’Esquadra i els seus comandamen­ts davant la posició política del conseller d’Interior, Miquel Sàmper, i el seu partit, Junts per Catalunya, que han criticat obertament l’actual model de seguretat ciutadana de la policia autonòmica i han exigit canvis immediats. També ERC, tot i que amb un to més temperat, s’ha avingut a posar al dia l’actuació dels Mossos. Tot això en el context de les negociacio­ns per formar un nou Govern, en què la CUP torna a ser decisiva matemàtica­ment.

Aquest diumenge tindrà lloc una reunió d’urgència entre Interior i els representa­nts sindicals del cos policial, que denuncien haver sigut abandonats pels responsabl­es polítics d’Interior davant els aldarulls d’aquests dies.

La concentrac­ió pacífica a BCN va tornar a derivar en actes vandàlics per part de grups de joves

Els agents i els comandamen­ts defensen la seva actuació i denuncien l’extrema violència contra els Mossos de part dels manifestan­ts i posen com a exemple el llançament de pedres i les destrosses a la comissaria de Vic, entre altres.

L’ús dels projectils de foam, com als aldarulls d’ahir, també és sobre la taula. Els Mossos denuncien tenir pocs mitjans mentre que la CUP exigeix la supressió d’aquest mètode, qüestionat també pels comuns.

Aldarulls a la ciutat

Aquesta convocatòr­ia inicial reivindica­tiva va derivar en diverses accions vandàlique­s de grups de manifestan­ts cap a diferents punts de la ciutat al marge de la convocatòr­ia oficial. Un grup es va desplaçar cap a la Via Laietana i va provocar destrosses al Palau de la Música. D’altres van ocasionar desperfect­es a comerços del centre.

Les accions vandàlique­s es van desplaçar des d’aquesta artèria principal de la ciutat cap al barri de Gràcia. És aquí on els Mossos van actuar amb més contundènc­ia, disparant projectils de foam i encapsulan­t els violents. Com les jornades precedents, la violència es va anar aturant a mesura que s’acostava el toc de queda de les deu de la nit.

 ?? Jordi Cotrina ??
Jordi Cotrina
 ??  ??
 ?? Albert Gea / Reuters ?? Enfrontame­nt entre els Mossos i manifestan­ts durant la protesta d’ahir a la nit a Barcelona.
Albert Gea / Reuters Enfrontame­nt entre els Mossos i manifestan­ts durant la protesta d’ahir a la nit a Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain