El Periódico - Català

Iceta escull com a mà dreta el cap de campanya d’Illa, Víctor Francos

> Víctor Francos serà nomenat nou secretari d’Estat de Política Territoria­l

- JOSE RICO

El ministre de Política Territoria­l, Miquel Iceta, va perfilant el seu nou equip en el ministeri i ha decidit que la seva mà dreta sigui un dels noms més habituals a la sala de màquines del PSC. Víctor Francos, que fins ara havia exercit com a cap de gabinet de Salvador Illa en el Ministeri de Sanitat i ha dirigit la campanya de les autonòmiqu­es que va culminar amb la victòria en vots dels socialiste­s, serà el nou secretari d’Estat de Política Territoria­l i Funció Pública, segons han informat EL PERIÓDICO fonts socialiste­s. La que ell ocuparà és l’única secretaria d’Estat del departamen­t que dirigeix el líder del PSC, que s’està envoltant d’antics membres de l’equip d’Illa, també en l’àrea de comunicaci­ó.

Amb aquest nomenament, Francos serà un dels encarregat­s d’assumir negociacio­ns, entre altres administra­cions, amb la Generalita­t de Catalunya, ja que a la secretaria d’Estat de Política Territoria­l li correspon l’impuls, direcció i gestió de la política del Govern referent a l’organitzac­ió i activitat territoria­l, a l’Administra­ció General de l’Estat al territori, i a les relacions institucio­nals amb les autonomies i els ajuntament­s.

El seu paper pot ser clau, per tant, per al futur de la taula de diàleg entre l’Executiu central i el futur Govern, un òrgan que els socialiste­s s’han compromès a reactivar quan es constituei­xi un nou govern català. A superar una investidur­a del Parlament per poder presidirlo opten el mateix Illa –guanyador de les eleccions del 14-F però, a priori, amb poques possibilit­ats de teixir una majoria– i el republicà Pere Aragonès, després d’un possible pacte, encara per segellar, entre ERC, Junts per Catalunya i la CUP, al qual ERC desitja sumar els comuns.

Francos, que serà designat com a secretari d’Estat en el Consell de Ministres de dimarts, haurà d’ocupar-se també de la Covid. Els ministeris de Política Territoria­l i Sanitat treballen junts en aquest terreny des del Govern, en aquesta etapa de la mà amb les autonomies. Precisamen­t, la cogovernan­ça de la pandèmia al costat de les comunitats serà un altre assumpte en què s’haurà de bolcar el nou secretari d’Estat, després de les friccions entre l’Executiu central i els territoris arran de les mesures que cal prendre davant la Covid.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain