El Periódico - Català

La velocitat del virus augmenta un altre cop a Catalunya

> La pressió assistenci­al baixa tímidament, tot i que segueix en nivells alts

- EL PERIÓDICO

La velocitat de propagació del virus (Rt) a Catalunya va pujar ahir per quart dia consecutiu a 0,88 (dues centèsimes més). L’evolució d’aquest indicador suggereix que, a poc a poc, la corba de contagis podria tornar a créixer. Indirectam­ent, aquesta dada també augmenta la preocupaci­ó sobre l’impacte de les variants emergents del virus, com és el cas de la britànica, i la possibilit­at d’una quarta onada.

L’últim butlletí epidemiolò­gic assenyala que, malgrat un lleu descens, la situació assistenci­al continua estant en un punt crític. En aquests moments hi ha 1.944 pacients ingressats per Covid-19 i 606 en una unitat de cures intensives. La situació no convida a la tranquil·litat, ja que el ritme de descens és molt lent i la pressió assistenci­al es manté alta. Aquesta és la raó per la qual el Procicat ha decidit prorrogar les restriccio­ns a Catalunya una setmana més a partir de demà dilluns, amb alguna concessió a les activitats extraescol­ars.

Segons el butlletí de dades epidemiolò­giques actualitza­des ahir pel Departamen­t de Salut, el risc de rebrot ha baixat tres punts i se situa en 261 (264 divendres). Aquesta millora és positiva, si bé cal recordar que per sobre del llindar dels 100 la situació s’ha de considerar com a molt greu. El total de casos notificats en les últimes 24 hores es va elevar ahir a 2.081, amb 3 defuncions més, una baixa xifra que a l’ésser cap de setmana es pot atribuir al fet no s’han notificats totes. Des de l’inici de la pandèmia han mort a Catalunya 20.411 persones per Covid-19.

L’últim informe també indica que a Barcelona la velocitat del virus se situa en 0,90 i l’índex de rebrot puja a 287, davant els 285 punts de divendres. Les dades d’ahir van donar 650 contagis més a la metròpolis.

Situació en altres autonomies

En àmbit estatal, el lleuger descens de la incidència acumulada ha fet que moltes autonomies relaxin (o flexibilit­zin) les restriccio­ns, com passa, per exemple, a Castella i Lleó, que ha aixecat el tancament perimetral entre municipis. A Madrid, ja dijous es va retardar també el toc de queda de les 22.00 hores a les 23.00, moment en què tanquen també bars i restaurant­s.

A Euskadi, el nombre de persones ingressade­s a les ucis per Covid va baixar ahir a 146, 10 menys que en la jornada anterior, una dada que no es veia des del 28 de gener passat. El nombre de casos diaris positius nous també ha descendit.

Les Balears, per primera vegada, no ha notificat cap mort (es tracta de la primera jornada sense víctimes per Covid-19 des del 7 de febrer passat). La pressió assistenci­al millora lentament, amb 144 pacients amb Covid-19 hospitalit­zats. També a Navarra, un dels territoris que més van patir durant la segona onada, la tendència és a la baixa.

 ?? David Zorrakino / Europa Press ?? Un home se sotmet a un test de coronaviru­s a la Vall d’Hebron, ahir.
David Zorrakino / Europa Press Un home se sotmet a un test de coronaviru­s a la Vall d’Hebron, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain