El Periódico - Català

El pla per immunitzar de Covid els països pobres s’entreveu insuficien­t

> Amb 187 socis públics i privats, Covax amb prou feines podrà arribar aquest any al 20% de la població més vulnerable de tot el planeta

- M. M.

Com es temia, les primeres partides de les vacunes contra el coronaviru­s es quedaran al primer món. Serveixi com a exemple un estudi recent de la Universita­t Johns Hopkins que recull que els governs dels països d’alts ingressos –on viu el 14% de la població mundial– ja havien reservat el 51% de les vacunes amb més possibilit­ats durant la fase d’assaig. En el mateix sentit va abundar el director de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesu­s, al recordar que s’havien administra­t més de 39 milions de dosis en almenys 49 països amb els ingressos més alts, però només 25 dosis en un dels països amb els ingressos més baixos.

En aquesta conjuntura, un pla internacio­nal integrat per 187 socis –batejat com a Covax-, impulsat per l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) i dos grups de defensa de les vacunes –la fundació Gavi i la Coalició per a les Innovacion­s en la Preparació per Epidèmies– treballa per garantir l’entrega de vacunes contra la Covid a més de 180 països, entre ells els més pobres del planeta. Amb aportacion­s dels estats i de filantrops, Covax és un dels pilars de l’Accelerado­r de l’accés a les eines contra la Covid. Divendres, els països del G-7 es van comprometr­e a reforçar aquest mecanisme amb 3.200 milions d’euros més.

Les previsions de Covax recullen que, a finals d’any, s’hagin entregat més de 2.000 milions de dosis a tot el món, de les quals 1.300 milions estarien destinades als 92 països més pobres; és a dir, el necessari per immunitzar el 20% de la seva població. Tenint en compte que no s’aconseguir­à la immunitat global fins a arribar al 70% de la població mundial vacunada, l’aliança internacio­nal es dibuixa clarament insuficien­t.

Un mecanisme pervers

Així ho constaten organitzac­ions no governamen­tals del tipus de Metges sense Fronteres (MSF), perquè es tardaria anys a posar fre a la pandèmia. Una altra de les crítiques a aquest pla internacio­nal és la falta de rapidesa amb què alguns estats van emparaular les vacunes.

La responsabl­e de vacunació i respostes epidèmique­s de MSF, Miriam Alía, explica que el mecanisme és pervers en la mesura que «els països rics s’han adherit a Covax però després han continuat tancant acords bilaterals i confidenci­als amb les empreses farmacèuti­ques».

«És com una mena de jo quedo bé però després no em preocupo de si el mecanisme pel qual cal arribar als països més desafavori­ts funciona», resumeix l’especialis­ta. Per aquest motiu per a molts, l’única solució efectiva i ràpida per aconseguir la immunitat global és l’exempció de patents en els tractament­s en contra de la Covid-19.

 ?? Bruno Kelly / Reuters ?? Sanitaris es dirigeixen en bot per administra­r la vacuna de la Covid als residents de la localitat de Manacapuru, a l’Amazones brasiler.
Bruno Kelly / Reuters Sanitaris es dirigeixen en bot per administra­r la vacuna de la Covid als residents de la localitat de Manacapuru, a l’Amazones brasiler.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain