El Periódico - Català

Les protestes a Birmània sumen dos morts per trets de la policia

- EL PERIÓDICO

Les protestes contra el cop militar portat a terme per l’exèrcit a Birmània van suposar ahir la mort, com a mínim, de dos joves a Mandalay, la segona ciutat més gran del país. Els manifestan­ts van sortir al carrer per donar suport als treballado­rs de les drassanes, en vaga pel cop d’Estat, i a qui les noves autoritats volen forçar a anar treballar.

La primera víctima va ser un noi que va rebre un tret al cap. La segona va ser mortalment ferida a l’estómac. Amb aquestes dues, ja són tres els manifestan­ts morts des que van començar les protestes. Les morts van ser certificad­es pels serveis sanitaris de Mandalay, que van haver d’atendre, com a mínim, sis persones més amb ferides de bala.

La policia fa servir bales de goma i gasos lacrimògen­s, però també munició de foc. Als vídeos que, malgrat les restriccio­ns els manifestan­ts pengen a les xarxes socials, es veu el material que fa servir la policia i el mal que causa. Entre altres mètodes utilitzats per acovardir els que acudeixen a les protestes, figuren les boles metàl·liques llançades amb potents tiradors.

Duel a Rangun

Els incidents van coincidir amb l’homenatge que es va portar a terme a Rangun, l’antiga capital, a la primera víctima de les protestes, una jove de 20 anys, Mya Thwe Thwe Khine, que va morir divendres després de passar 10 dies en estat crític com a conseqüènc­ia dels trets.

La resposta internacio­nal davant la deriva dictatoria­l de Birmània la van encapçalar els EUA amb sancions contra el general Min Aung Hlaing i uns altres nou membres de la cúpula militar. També han anunciat mesures el Regne Unit i el Canadà. La UE té previst estudiar diverses opcions de resposta. De moment, el ministre comunitari d’Afers Exteriors, Josep Borrell, ha condemnat la violència a Birmània.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain