El Periódico - Català

El dilema de l’oposició russa

- MARC MARGINEDAS

L’empresonam­ent d’Aleksei Navalni resta força al seu moviment, atesa la capacitat de convocatòr­ia de l’activista i l’absència de figures carismàtiq­ues al seu entorn. Reapareixe­n les picabarall­es del bloguer amb el seu antic partit, Iàbloko, que sembren la divisió davant les eleccions del setembre.

La tornada d’Aleksei Navalni, a banda de la difusió del vídeo sobre l’anomenat Palau de Putin, ha tingut l’efecte d’un tornado en la immobilist­a política interna de Rússia. Manifestac­ions d’una amplitud no vista durant una dècada, milers de detinguts, debats als mitjans independen­ts sobre els drets humans... De cop i volta, al gegant euroasiàti­c, tot sembla haver-se accelerat després d’anys de quietud.

No obstant, malgrat l’impacte aconseguit pel bloguer en aquesta arrencada del 2021, nous interrogan­ts qüestionen la continuïta­t de les mobilitzac­ions, en un context de repressió creixent. D’una banda, queda per demostrar com reaccionar­an els partidaris de l’activista a l’empresonam­ent del seu líder, que haurà de passar els pròxims dos anys i vuit mesos darrere dels murs d’una colònia penitencià­ria. De l’altra, picabarall­es internes entre les forces russes contràries a Vladímir Putin que s’arrossegue­n des de temps passats han ressorgit aquests dies, amenaçant de sembrar la divisió a les files opositores.

«Navalni és l’únic líder opositor amb gran capacitat de convocatòr­ia; però ara serà a la presó fins al final de la presidènci­a de Putin, molt vigilat i sense poder comunicar-se amb els seus seguidors», avança telefònica­ment Tatiana Vorozhéiki­na, professora de la Universita­t Lliure de Moscou. «Al seu entorn no hi ha persones del seu carisma; ni tampoc entre altres forces opositores tradiciona­ls», afirma.

Protesta amb llanternes

Leonid Volkov, fins ara portaveu del moviment, instal·lat a Lituània i únic membre en llibertat del cercle pròxim de Navalni, ha assumit el lideratge de les protestes emetent consignes a través de Telegram. La setmana passada, després de constatar l’alt nombre d’arrestats, que superava les «12.000 persones», Volkov va decretar una paralitzac­ió temporal de les protestes «fins a la primavera» per guardar forces de cara a les transcende­ntals legislativ­es del setembre, un gest que li va reportar no poques crítiques entre les seves pròpies files. Uns dies més tard, va esmenar parcialmen­t la línia a seguir convocant per a diumenge passat a la nit una original protesta amb la llanterna dels mòbils, «que la policia no pot impedir».

El mateix Navalni, en aquests primers dies de reclusió, està demostrant que continua comptant amb recursos per portar el seu missatge a l’exterior, malgrat les limitacion­s carceràrie­s. Dijous passat, al seu compte d’Instagram, va difondre un missatge amb el seu habitual to de sorna en què informava haver sigut declarat com a «pres propens a la fuga» per les autoritats carceràrie­s, cosa que implicarà una vigilància més estreta. «Abans em transporta­ven amb combois i forces especials; ara em posaran grillets», va ironitzar.

La falta d’unitat entre els líders opositors, que en el passat s’han enfrontat en estèrils lluites intestines, constituei­x el segon núvol negre que plana sobre les mobilitzac­ions opositores. Grigori Iavlinski, el líder històric de Iàbloko, un veterà partit liberal del que Navalni va ser expulsat el 2007 per «activitats xenòfobes», ha carregat amb duresa contra el bloguer, recordant-li el seu coqueteig amb el nacionalis­me. «Una Rússia democràtic­a, respecte per la gent, i una vida sense por i repressió són incompatib­les amb les polítiques de Navalni», ha escrit al seu blog.

Vorozheiki­na, molt pròxima a Iàbloko, creu que Iavlinski s’equivoca, ja que molts dels que surten al carrer no ho fan perquè comparteix­in les opinions de Navalni, sinó per «protestar contra la corrupció i la falta de democràcia». Alhora, destaca l’evolució de l’opositor: «Tornant a Rússia, ha fet un sacrifici personal i familiar; a més, havia moderat les seves posicions».

La decisió d’un portaveu d’aturar les protestes fins a la primavera genera crítiques

 ?? Babushkins­ky Distric Court Press ?? Un policia li treu les manilles a Aleksei Navalni (al mig), abans de declarar en un tribunal rus, el 16 de febrer.
Babushkins­ky Distric Court Press Un policia li treu les manilles a Aleksei Navalni (al mig), abans de declarar en un tribunal rus, el 16 de febrer.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain