El Periódico - Català

Violència: tolerància zero

Les manifestac­ions contra l’entrada a la presó del raper Pablo Hasél no poden emparar greus alteracion­s de l’ordre públic

- EL NOSTRE MÓN ÉS EL MÓN | Joan Tapia

A Catalunya hi ha tensió. I la societat està partida en dues meitats respecte a la independèn­cia. Fins i tot hi va haver violència de carrer a finals del 2017 i després de la sentència del Suprem contra destacats polítics. Van ser moments greus i perillosos. Però la violència ja havia desaparegu­t, la recent campanya electoral va transcórre­r amb normalitat, igual que la jornada electoral en què molts electors van suportar llargues cues per les precaucion­s contra la pandèmia i els membres de les meses electorals van mostrar un gran civisme. I la participac­ió, més baixa que les molt altes del 2015 i el 2017, va ser malgrat tot superior a la que va ratificar l’Estatut del 2006.

No obstant, les manifestac­ions per l’entrada a la presó del raper Pablo Hasél han acabat amb greus explosions de violència. Tothom pot tenir la seva pròpia opinió sobre els atacs de Hasél a la Corona. Més difícils de justificar són les repetides expression­s «no me da pena tu tiro en la nuca… pepero… socialisto… millonario» o «¡merece que explote el coche de Patxi López!». El cert és que el Suprem va resoldre contra Hasél i la concatenac­ió de diverses condemnes ha acabat portant el raper a la presó.

És legítim manifestar-se contra les sentències o contra la seva entrada a la presó. I prestigios­os juristes raonen que els delictes d’opinió haurien de ser castigats amb sancions que no comportess­in presó. El que no és admissible és instrument­alitzar la protesta i la llibertat de manifestac­ió per exercir la violència contra les persones i les coses. El recolzamen­t a Hasél no pot comportar destrosses sistemàtiq­ues del mobiliari urbà, crema de cotxes i motos de particular­s, incendis a carrers cèntrics que alarmen els veïns, invasió de locals comercials i bancaris, atacs a les forces de l’ordre i fins i tot l’assalt a una comissària dels Mossos, com va passar a Vic.

La llibertat de manifestac­ió no empara mai l’ús d’una violència irracional, i menys en un moment d’obligada restricció de les llibertats i de tancament obligat de negocis per una pandèmia que amenaça la supervivèn­cia de moltes empreses. Hi ha dret a protestar, no a exercir la violència. La policia no pot permetre actes vandàlics. La seva obligació és impedirlos respectant els valors democràtic­s. Però els Mossos no són una congregaci­ó benedictin­a ni una oenagé de seguidors de Gandhi. I mantenir l’ordre no es pot fer sempre sense un exercici mesurat de la força. I menys quan una minoria organitzad­a de participan­ts actua amb agressivit­at.

L’absència de violència als carrers –que sempre acaba afavorint els extremisme­s– és una de les qualitats més preuades de la democràcia.

Per això va produir estupor que Pablo Echenique, molt pròxim al vicepresid­ent Iglesias, expressés el seu «recolzamen­t als joves militants antifeixis­tes que es manifesten als carrers».

No, un partit al Govern d’un país europeu no pot recolzar, o justificar, la violència de carrer. Cap responsabl­e ho va fer a França quan hi va haver les explosions dels ‘armilles grogues’. Per això ha sigut fonamental –i imprescind­ible– que el president del Govern afirmés divendres que «en una democràcia plena –i Espanya ho és– l’ús de la violència és inadmissib­le... La democràcia mai empara la violència... El Govern actuarà amb contundènc­ia contra qualsevol forma de violència».

Una democràcia plena no és una democràcia perfecta i Pedro Sánchez ha fet –amb una mica de retard– el que havia de fer. Però Espanya no pot viure gaire temps amb un president que ha de corregir cada setmana el seu vicepresid­ent segon o els seus col·laboradors més directes. És un tema sobre el qual s’haurà de tornar.

A Catalunya, l’ordre públic és competènci­a de la Generalita­t i és preocupant que, quan ERC ha començat a negociar un hipotètic nou executiu, les CUP diguin que ho condicione­n tot a «canvis policials profunds». ¿És que és culpa dels Mossos el que està passant? I encara és pitjor allò de JxCat, formació del Conseller d’Interior, que parla de «la inacceptab­le resposta policial»

ERC ho té malament per formar govern amb els qui desautorit­zen els Mossos, la seva pròpia policia, després de tres nits de seriosos disturbis. Així, Catalunya no serà «més rica i plena».

És preocupant que Pablo Echenique i altres polítics no distingeix­in entre el dret a la protesta i l’ús de la violència que s’està produint als carrers

 ??  ??
 ??  ?? Joan Tapia és president del Comitè Editorial d’EL PERIÓDICO.
Joan Tapia és president del Comitè Editorial d’EL PERIÓDICO.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain