El Periódico - Català

Rosa Ribas és escriptora

- Maria Rovira

El març és època de carxofes, pèsols, maduixes i, si ets dona (i per exemple, monologuis­ta), de trucades. Siguin moltes o siguin poques, suposen un pic respecte les que reps la resta de l’any.

–¡Hola! Soc de l’Ajuntament de Briskhin*frensej Munt, podries venir a fer un monòleg la setmana del 8 de març?

–¡Hola! Doncs la veritat és que no, ja ho tinc tot ple.

Després d’aquesta conversa hi ha dos escenaris possibles: que es recol·loqui el monòleg a alguna altra data, propera o llunyana, o que quedi clar que la proposta estava circumscri­ta a una setmana de l’any en concret i no a cap altra. «És clar, és que ens interessav­a sobretot aquelles dates… coneixes alguna altra monologuis­ta?». Després hi ha les ments preclares que et proposen de fer un espectacle el mateix dia 8. És a dir, fer treballar una dona. El dia de la vaga. Un lent però intens aplaudimen­t per aquesta gent.

Parlo del cas de les monologuis­tes perquè és el meu, però les donesque-fan-coses (en l’amplíssim sentit de la paraula) aquesta setmana de l’any van molt buscades per mitjans, institucio­ns i entitats. La periodista i humorista Ana Polo va tuitejar el 2 de març del 2020: «Ajuntament­s i collectius que voleu que vingui a fer un monòleg pel 8M: faig monòlegs tot l’any». La idea seria aquesta.

Existim, actuem i paguem factures tot l’any, no només quan el calendari us marca que toca fer tuits plens de bones intencions i pintar murals xulíssims de color lila en alguna paret secundària. Voler quedar bé és normal però és només un primer pas: ha de venir acompanyat d’alguna cosa més. I ja fa temps que estem estancats en aquesta fase cosmètica.

I potser us sorprendrà, però quan ens proposeu de col·laborar o participar (que s’utilitzi el verb que s’utilitzi significa treballar) en els vostres projectes… volem euros. No volem descomptes en la vostra marca, visibilita­t o l’escalforet­a al cor per haver apuntalat una causa bonica i justa. I compte perquè potser assistim totes plegades al gir pervers final i acabem fent feina gratis o infrapagad­a en accions que se celebren precisamen­t en el marc del 8 de març. Preciós (amb pe de purplewash­ing) i retorçat (amb erra de rentat lila).

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain