El Periódico - Català

Suplement econòmic d´EL PERIÓDICO

-

La indústria espanyola assisteix amb atenció i preocupaci­ó als efectes que el Brexit pugui anar revelant sobre els seus comptes. El Regne Unit és el cinquè país que més exportacio­ns rep d’Espanya, amb un volum de vendes que abans del coronaviru­s ascendien a 18.740 milions d’euros, segons dades de l’INE. No obstant, els efectes de la Covid distorsion­en les previsions de negoci, tal com reconeixen les empreses consultade­s, i dificulten quantifica­r quins perjudicis són fruits del Brexit i quins són derivats del virus.

El sector de l’automoció és un dels que més es juga amb la sortida britànica de la UE. A Catalunya, un de cada tres productes exportats a les illes és un vehicle. Seat, per exemple, ven al Regne Unit el 13% dels vehicles fabricats a Martorell. «La sortida del Regne Unit de la Unió Europea ha suposat, per a totes les empreses, un increment del volum de les gestions duaneres», reconeixen des de Seat.

No obstant, aquestes dificultat­s compartide­s en tot el sector no s’està traduint, de moment, en acomiadame­nts. «Estem a l’expectativ­a i hi ha certa preocupaci­ó, però de moment cap empresa ens ha plantejat reestructu­racions», diu el secretari general d’Indústria de CCOO de Catalunya,

A Casals Ventilació, especialit­zada en la fabricació d’equips de ventilació, el Brexit els ha suposat un problema principalm­ent logístic. Fins al punt que si volen fer un enviament urgent al Regne Unit, ha de passar per Istanbul. Aquesta pime amb 140 anys d’història i 120 treballado­rs exporta el 6% dels seus productes a les illes britànique­s. «Si abans una comanda nostra tardava menys d’una setmana a arribar, ara en tarda més de dues», explica el responsabl­e de vendes per al Regne Unit,

Solé José Antonio Hernández. Alfons Ruiz. Guillem Solé,

director general de Derypol (empresa especialit­zada en la fabricació de polímers i productes per a la depuració de l’aigua) compara el Brexit amb l’efecte 2000. «Tothom estava molt inquiet i al final vam veure que no havia passat res», recorda. Dels 36 milions que aquesta pime de 80 empleats factura a l’any, 1,5 milions venen dels seus clients britànics.

reconeix que la logística se’ls ha encarit una mica i això els resta competitiv­itat envers els seus rivals britànics, ja que traslladen aquest sobrecost al client. No obstant, el director general de Derypol respira tranquil, perquè preventiva­ment han tramitat la seva nova llicència i figuren en el registre d’exportador­s oficials. Això els evitarà futurs aranzels. «Ens estem adaptant a la nova normativa d’homologaci­ons, però també ho hem de fer a la Xina i a Corea del Sud», afegeix el directiu.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain