El Periódico - Català

Suplement econòmic d’ EL PERIÓDICO

-

Mai és massa aviat per començar a estalviar. Ni tan sols si és per preparar-se per a la jubilació. Normalment vinculem aquest estalvi a molt llarg termini als plans de pensions, però no sempre ha de ser així. De fet, hi ha una sèrie d’alternativ­es que permeten arribar a aquella etapa amb un matalàs que complement­i la pensió pública.

Una de les recomanaci­ons recurrents dels assessors financers és construir una cartera de fons. I és que mentre els plans de pensions estan enfocats directamen­t en aquella etapa, els fons d’inversió poden servir per a qualsevol objectiu financer.

directora general de Schroders a Espanya i Portugal, assenyala que els dos productes financers «poden funcionar de manera complement­ària a l’hora d’estalviar per a la jubilació».

La diferència principal entre els dos productes és la fiscalitat. L’aportació anual que es fa als plans de pensions té un gran avantatge: es pot desgravar. No obstant, aquest 2021 ha suposat un cop per als plans, ja que la quantitat màxima desgravabl­e ha passat dels 8.000 euros als 2.000, tot i que es manté en els plans de pensió d’ocupació.

D’altra banda, el principal avantatge dels fons d’inversió és la seva liquiditat. Els plans de pensions només es poden rescatar per raons molt concretes: jubilació,

Carla Bergareche,

incapacita­t, dependènci­a, mort, atur de llarga durada o malaltia greu. En canvi, els fons d’inversió permeten recuperar la inversió en qualsevol moment.

president del Comitè de Comunicaci­ó de l’Associació Europea d’Assessoria i Planificac­ió Financera a Espanya (EFPA, per les seves sigles en anglès), explica que en el mercat dels fons d’inversió hi ha més varietat de productes i costos més baixos: «Probableme­nt hi trobaràs productes més rendibles». De fet, segons dades d’Inverco, la patronal de les institucio­ns d’inversió col·lectiva a Espanya, el patrimoni invertit en els fons a Espanya fins al 31 de gener era de 277.809 milions d’euros davant els 81.724 milions en plans de pensions.

Però ¿com es pot saber quin és el millor? L’inversor es pot fixar en la rendibilit­at del fons, la inversió mínima inicial, els costos de gestió

Enrique Borrajeros,

o els sectors en què inverteix. Però abans és important que tingui clar quin és el seu perfil de risc (conservado­r, moderat o arriscat) i la seva edat. Perquè hi ha consens en la indústria de gestió d’actius sobre que un inversor més jove es pot (i s’ha de) permetre productes amb una mica més de risc (de renda variable, per exemple), perquè són els que li reportaran més rendibilit­at.

Segons Inverco, al tancament del mes de gener, la categoria amb més patrimoni van ser els fons d’inversió global, amb fins a 40.976 milions d’euros. Malgrat que a l’hora de construir una cartera és important diversific­ar i demanar assessoram­ent, a tall d’exemple ens fixarem en fons globals de renda variable, fixa i mixtos que ofereixen més rendibilit­at a llarg termini.

Si seleccione­m productes en euros amb un ràting de 5 o 4 estrelles Morningsta­r (el màxim que atorga el proveïdor de dades d’a Espanya), en renda variable global, la màxima rendibilit­at a 10 anys l’ofereix Incometric Global A (un 13,6%) amb una inversió inicial de 10.000 euros i unes despeses corrents (comissió de gestió, de dipòsit, de subscripci­ó i de reemborsam­ent, despeses d’intermedia­ció i auditoria) del 2,73%.

Pictet-Security R és l’altre fons d’aquesta categoria en euros més rendible a 10 anys (un 10,95%). Té (*) UNA

PARTICIPAC­IÓ les mateixes despeses corrents, però en aquest cas és un fons temàtic de seguretat.

apunta precisamen­t als fons temàtics enfocats a megatendèn­cies (sectors que despuntara­n en el futur) com una opció «interessan­t» per a llarg termini. Algunes d’aquestes megatendèn­cies, a més a més de la cibersegur­etat, són la innovació sanitària i el canvi climàtic.

En renda fixa global, la rendibilit­at més gran a 10 anys l’ofereix Carmignac Portfolio Unconstrai­ned Global Bond A (4,45%). La inversió mínima és d’una participac­ió (1.500 euros) i les despeses corrents són de l’1,2%. Un altre fons que destaca en aquesta categoria és Invesco Funds SICAV Invesco Global Bond Fund E Accumulati­on, que ofereix una rendibilit­at a 10 anys del 4,32%.

Quant als fons mixtos flexibles globals, R-co Valor D és el més rendible a una dècada. Els sectors als quals està més exposat són els de materials bàsics i indústria. El segon fons en aquesta categoria té segell espanyol: el BBVA Durbana Internatio­nal Fund Bitacora A amb una rendibilit­at del 8,39% i unes despeses corrents una mica més altes, de l’1,72%.

Carla Bergareche

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain