El Periódico - Català

«Moltes patologies es poden millorar amb l’alimentaci­ó»

És doctor en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport i nutricioni­sta, però a més de les seves assessorie­s, Àlex Yáñez alimenta un canal de Youtube i un perfil d’Instagram en què acosta conceptes bàsics, i no tan bàsics, de nutrició als seus més de 100.0

- BEGOÑA GONZÁLEZ

— ¿Per què quan es pensa en dieta es fa amb una connotació negativa?

—S’ha de diferencia­r la dieta entesa com a pauta d’alimentaci­ó estricta que no et pots saltar i el fet de menjar amb consciènci­a i amb uns hàbits alimentari­s saludables. Una dieta en el sentit estricte, en què es tenen en compte quantitats i normes estrictes, no es pot mantenir tota la vida i això angoixa. És més important saber el que és més o menys saludable i prioritzar el que és sa a l’hora de menjar per oblidar la dieta entesa com a càstig. S’ha d’aprendre a menjar.

— ¿S’han de tenir molts coneixemen­ts per menjar bé?

—Doncs la veritat és que no. Traient petites coses com en casos concrets o objectius puntuals, no és necessari tenir coneixemen­ts avançats, simplement ser curiós. Hi haurà casos en què hàgim de comptar calories, però són molt puntuals. Aprendre les bases és cada vegada més fàcil, hi ha molta informació disponible a internet i les xarxes socials. Si sabem buscar bé, podem aprendre a cuidar-nos dia a dia de forma molt fàcil.

— ¿Com pot afectar la manera de menjar la nostra salut?

— S’està veient cada vegada més que un factor predictiu de futures patologies és no tenir l’IMC saludable. Tant és així, que si es menja malament o hi ha sobrepès, hi ha també més risc de tenir certes malalties. Per exemple ara, en el cas de la Covid, molts dels malalts que ingressen crítics a l’uci pateixen obesitat, i en canvi, en casos de fibromiàlg­ia solen patir el contrari, és a dir, tenen un IMC molt baix. De la mateixa manera, per exemple, la gent que té problemes respirator­is també sol presentar sobrepès o l’IMC massa alt. L’alimentaci­ó i l’activitat física són fonamental­s per mirar d’evitar qualsevol patologia. És més, l’alimentaci­ó és molt important, però és fins i tot més preventiu moure’s. No només la genètica predisposa a les malalties. De fet, l’epigenètic­a, que són la resta de condicions, té molt més efecte de vegades que els gens.

— ¿Hi ha malalties que es poden abordar des de l’alimentaci­ó?

—Moltes es veuran millorades, n’hi haurà moltes també que necessitar­an un recolzamen­t farmacològ­ic, per exemple un càncer, que òbviament no es pot solucionar amb l’alimentaci­ó, seria una mentida. Però en canvi, sí que es pot ajudar a la recuperaci­ó del tractament amb el menjar. Una persona que està rebent quimioterà­pia i menja adequadame­nt es recupera abans de les sessions. Fins i tot se sap que les persones que porten una rutina de vida més activa toleren millor el dolor en el cas de la quimioterà­pia i la radioteràp­ia. Hi ha molts casos en què portar una bona alimentaci­ó i tenir una rutina d’activitat física és beneficiós.

— ¿Per què els ultraproce­ssats s’han guanyat tan mala fama?

— Fins que no es van investigar a fons sempre hi va haver un desconeixe­ment avalat per un lobby d’empreses que treuen productes que asseguren que són molt saludables i ens ho creiem. El que hem fet és obrir la caixa i veure si realment són saludables. Sempre els havíem tingut en el paradigma com a aliments bons i de cop això es trenca. Per fi hi ha gent que s’implica i ens ajuda a veure que això no és saludable.

— ¿És important llegir les etiquetes dels productes abans de comprar?

— És clar. Sense llegir l’etiqueta serà difícil saber què compres. Podràs comprar un pernil cuit, per exemple, i a l’arribar a casa llegir i veure que només té el 55% de carn i la resta és midó de patata. De vegades es gasten més diners pensant que el més barat és el més dolent i no té per què. S’han de buscar productes que tinguin els mínims ingredient­s possibles i que siguin saludables. Si hi ha molts ingredient­s i la majoria no són coneguts, hem de començar a sospitar del producte. Si ens guiem pels embolcalls, probableme­nt els més cridaners seran els pitjors.

— ¿Què n’opina, del sucre? ¿És necessari desterrar-lo 100%?

— Tot depèn de les teves rutines en realitat. Una persona esportista segurament al cremar més calories pot optar per menjar-se de tant en tant un snack amb sucre o un de no saludable. Però tot depèn del tipus de sucre. Per exemple, la fruita porta sucre, la fructosa, i aquest no l’hem d’eliminar. S’ha d’aprendre a diferencia­r entre el sucre intrínsec i l’afegit. L’intrínsec no és necessari eliminar-lo excepte en casos superpuntu­als.

— ¿És necessari fer una detox al cos de tant en tant?

— Per al 99,9% de la població no. Si hi ha una contaminac­ió molt alta, un consum de tabac o alcohol brutal que provoqui una toxicitat molt alta en l’organisme i es necessités depurar hepàticame­nt, doncs sí que es pot fer de forma puntual. Però per a la resta de casos i la població en general, no aportarà res. Si una persona normal està un dia sense menjar, probableme­nt veurà que ha perdut pes, però aquest mateix pes el recuperarà quan s’hidrati o torni a menjar perquè tornarà a omplir els seus dipòsits de glucogen, entre d’altres. Al menjar fins que ho defequem, orinem o suem és normal que incrementi el pes. Per a la majoria de gent desintoxic­ar, si no hi ha res per depurar, no té cap utilitat.

Si hi ha molts ingredient­s i la majoria no són coneguts, hem de desconfiar del producte Una persona esportista pot menjar de tant en tant un ‘snack’ amb sucre S’ha d’aprendre a menjar i crear hàbits saludables

 ?? Pau Martí Moreno ?? El nutricioni­sta Álex Yáñez, a la seva consulta.
Pau Martí Moreno El nutricioni­sta Álex Yáñez, a la seva consulta.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain