El Periódico - Català

Com afrontar l’adolescènc­ia dels teus fills

Mòbil, tint als cabells, exigir paga i coquetejar amb els porros. A partir dels 11 anys, nens i nenes volen experiment­ar i fer-se grans. No és la guerra, però gairebé.

- OLGA PEREDA Madrid

La Luna vol pintar-se de verd tropical un floc dels cabells. La María insisteix que necessita rebre una paga setmanal. Els pares de l’Adrià sospiten que el seu fill està coquetejan­t amb els porros. El Leo comença a a sortir amb els seus amics i detesta que la seva mare li activi el geolocalit­zador del mòbil. La Luna, la María, l’Adrià i el Leo són preadolesc­ents i adolescent­s de manual. Fa uns anys eren tendres nens grans que només volien estar amb els seus pares, a qui considerav­en semideus. Avui els provoquen urticària. ¿Aquestes famílies tenen un problema greu? No. Almenys, de moment. A falta de receptes màgiques, la clau és armar-se de paciència i mai abandonar-los.

La preadolesc­ència (d’11 a 14 anys) i l’adolescènc­ia (a partir dels 14 fins no se sap gaire bé quan) és una etapa d’autoafirma­ció. «El teu fill no t’està rebutjant. Simplement, està assajant com convertir-se en adult. Se sent gran i el natural és allunyar-se dels pares. No és un rebuig. Ni un duel. L’adolescent

es prepara per a una guerra que, en realitat, no vol tenir». Ho afirma Alejandro Rodrigo, orientador familiar amb 15 anys d’experiènci­a als jutjats tractant amb xavals violents a casa.

Un nen que comença a ser gran i empeny els seus pares perquè ja no els vol tan a prop. Un xaval que creua un penya-segat sobre els cossos del seu pare i la seva mare. Una mare i una nena unides per una corda que es trenca... Són les precioses il·lustracion­s amb què l’artista francesa Marion Fayolle defineix la maternitat al seu nou llibre, Los pequeños (Nórdica Cómic). El volum comença amb un nounat enganxat al pit de la seva mare. Però el petit creix i es converteix en un globus d’heli que vol volar malgrat que els seus pares l’estiren. ¿Existeix una manera més precisa de definir la preadolesc­ència?

«L’adolescent no té por de res. Ni tan sols de la mort. Però hi ha dues coses que el turmenten: la possibilit­at de ser rebutjat pels seus iguals i no sentir-se important de cara als seus pares», afirma Rodrigo, autor de Cómo prevenir conflictos con adolescent­es (Plataforma Actual). L’expert recorda que la paternitat és un treball que dura tota la vida i anima els progenitor­s a passar temps amb els seus fills. No es tracta d’un nombre d’hores concretes ni del famós temps de qualitat. Es tracta de si realment al pare i a la mare els ve de gust estar amb el seu fill. «Tot adolescent capta aquesta subtil diferència», puntualitz­a.

Controlar la situació a casa i apostar per la convivènci­a sana i feliç amb l’objectiu d’evitar frustracio­ns (i, fins i tot, episodis d’agressivit­at) és infinitame­nt més fàcil quan els progenitor­s han aconseguit convertir-se en referents per als seus fills.

No activis el geolocalit­zador

Cortesia de la pandèmia, el geolocalit­zador del mòbil s’ha convertit en un hit de pares i mares de preadolesc­ents, que necessiten saber que els seus fills són on diuen que estan. ¿És bona idea? «Hauríem d’entendre la diferència entre risc i perill. Si el teu fill té 13 anys i va sol pel carrer, evidentmen­t, hi ha un risc. Però ha d’aprendre a superar-lo. I tu també, així que has de donar-li aquesta autonomia i deixar-lo sol. Si li actives el geolocalit­zador l’estàs sobreprote­gint i hipercontr­olant, una cosa que va en contra del desenvolup­ament de la seva autonomia. Ara bé, si el teu fill no està en risc sinó en perill, ni geolocalit­zador ni res. Llavors agafes i te’n vas a buscar-lo perquè no el pots desprotegi­r».

Els càstigs són un altre bàsic del kit familiar. ¿Serveixen per a alguna cosa? No, tret que vulguis que el teu fill et tingui por o ràbia. «Els càstigs són multes», recorda el divulgador, que posa un exemple amb adults: «Tu saps que has de conduir en autopista, com a màxim, a 120 km/h. Si vas a més velocitat i redueixes només quan detectes radars no saps conduir bé sinó que, simplement, evites multes». La pedagogia actual convida a canviar càstigs per conseqüènc­ies. «Els càstigs converteix­en el teu fill en un ésser que es dedica a actuar perquè no l’enxampin. Les conseqüènc­ies –quan li adverteixe­s amb serenitat què passarà si traspassa el límit que tu has imposat– impliquen espavilar-se per la vida assumint i entenent les normes bàsiques de convivènci­a».

Paga setmanal

La paga setmanal també preocupa moltes llars. ¿Quan començar a donar-la? I, sobretot, ¿quant? Els nens que tenen les seves necessitat­s cobertes no necessiten diners, però molts comencen a demanar-los. Perquè els euros no es converteix­in en un enemic, Rodrigo sempre recomana anar a la baixa i apostar per altres models d’oci que no impliquin una despesa econòmica. També és positiu fomentar la cultura financera i parlar obertament sobre l’economia familiar.

«El teu fill no t’està rebutjant. Simplement, assaja com convertir-se en adult» «Si sospites que fuma porros, segur que ho fa. Has de tenir tolerància zero amb les drogues»

Només hem de donar una volta per escoles i instituts per comprovar que els flocs de colors són tendència. Ni el color –per més estrident que sigui– ni la mida són importants. Però, ¿què t’està dient la teva filla amb aquesta decisió? «No et quedis en el floc i ves més enllà, l’arrel. Potser la teva filla t’està cridant l’atenció perquè necessita més autonomia. O potser no està ben integrada a classe i amb aquest gest pretén estar-ho».

Porros: tolerància zero

Hi ha un aspecte en el qual Rodrigo insta a tenir tolerància zero: les drogues, un veritable problema que pot carregar-se de cop 12 anys previs de relació preciosa a casa. «Si sospites que el teu fill fuma porros, és molt probable que sigui així. S’ha de saber diferencia­r entre ús, abús i dependènci­a, però la millor manera de prevenir disgustos i contratemp­s és la tolerància zero». L’especialis­ta exhorta els pares que pensin quant alcohol prenen ells qualsevol diumenge al matí mentre els seus fills petits juguen al costat. Predicar amb l’exemple és un salconduit.

 ??  ?? Un adolescent fuma un porro a casa seva, aprofitant l’absència dels seus pares.
Un adolescent fuma un porro a casa seva, aprofitant l’absència dels seus pares.
 ?? David Castro ??
David Castro

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain