El Periódico - Català

Ábalos s’inclina per frenar l’operació i Calviño demana cautela

> El Govern ha de decidir sobre l’oferta de compra de Naturgy. UP defensa que sigui vetada i la majoria dels ministres es mantenen en l’ambigüitat

- ROSA MARÍA SÁNCHEZ

A l’espera que el fons d’inversió australià IFM formalitzi la seva sol·licitud de compra del 22,69% del capital de Naturgy, l’opinió dels membres del Govern bascula entre els que defensen vetar l’operació –per blindar el control espanyol d’aquesta empresa estratègic­a– i els que posen l’accent a aplicar traves menors a l’apetit inversor per Espanya.

Existeixen posicions no coincident­s entre els membres del Govern, tot i que podria resultar prematur assenyalar-les com oposades. En privat, els sectors més proclius a frenar la venda parcial de Naturgy són els que admeten l’existència de diferèncie­s amb l’altra part de l’Executiu, més disposada a obrir la mà.

Al primer bloc se situen els membres de l’Executiu d’Unides Podem. «En un context de transició energètica, aquest país no pot renunciar al control d’empreses tan rellevants i dels seus sectors estratègic­s, com és Naturgy. Cal evitar errors del passat, com amb Endesa i Enel», sostenen des de la formació morada, en al·lusió a l’operació que va cedir l’empresa espanyola a mans italianes el 2009.

Per Unides Podem, el desitjable ara seria que el Govern vetés l’operació sobre Naturgy a l’empara del control d’inversions estrangere­s que va arbitrar Espanya el març del 2020. No obstant, la formació que dirigeix Pablo Iglesias sembla assumir la regla de joc no escrita dins del Govern de coalició que els deixa al marge d’aquest tipus de qüestions corporativ­es –com va passar en la fusió entre Bankia i CaixaBank– i que, per això mateix, els permet marcar perfil propi i crític, com a partit. «No estem participan­t en aquest tema», admeten.

Altres fonts de l’Executiu situen el ministre de Transport, José Luis Ábalos, en una línia pròxima als ministres d’Unides Podem, amb una opinió reticent a donar llum verda a l’opa (oferta pública d’adquisició d’accions). Aquestes mateixes fonts ubiquen la vicepresid­enta econòmica, Nadia Calviño, i la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, en una posició més procliu a donar via lliure a l’adquisició. No obstant, altres fonts situen Ribera al bàndol d’Unides Podem i això mostra que, ni en privat, semblen quedar clares les posicions dels ministres socialiste­s.

Operador estratègic

Fins ara qui més lluny ha anat en les seves opinions ha sigut Ábalos. El 10 de febrer va defensar que «el Govern no pot quedar-se al marge» de l’opa sobre Naturgy, si bé de seguida va voler aclarir la seva afirmació: «No estic promovent la intervenci­ó però si un cert control del que és estratègic», va dir a la cadena SER. «No serà la primera vegada que el Govern intenta preservar l’espanyolit­at d’empreses estratègiq­ues, que ara amb la crisi hem vist que és molt important», va afegir apuntant a la tendència a la renacional­ització de la indústria que s’ha imposat als països.

La vicepresid­enta Calviño, per part seva, apel·la a la «cautela» sempre que se li pregunta per l’opa sobre l’empresa que presideix Francisco Reynés. Insisteix que l’Executiu ho analitzarà «amb molt de compte, molt deteniment i detall» i valora com «un senyal positiu» que fons estrangers es fixin en Espanya. Ara bé, la vicepresid­enta també remarca que Naturgy és «un operador estratègic al sector de l’energia» ja que té «infraestru­ctures crítiques en un moment estratègic en què estem abordant el procés de transforma­ció energètica, liderat per la vicepresid­enta quarta, Teresa Ribera, que ja està donant els seus fruits.»

La mateixa Teresa Ribera ha expressat en públic que veu «absolutame­nt prematur» pronunciar-se sobre l’operació per no tenir encara «prou informació». Tot i que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha admès a tràmit l’opa, el fons IFM encara no ha presentat al Ministeri d’Indústria la sol·licitud preceptiva. Quan es presenti (podria ser avui o demà), el Govern encara tindria fins a sis mesos per autoritzar, denegar o aprovar amb condicions l’oferta del fons australià.

El paper de Ribera

Segons Ribera, la normativa que permet al Govern vetar inversions estrangere­s en sectors estratègic­s «està ben pensada». La ministra també ha fet notar que la decisió del Govern haurà de tenir en considerac­ió «quin és el mapa [energètic] del país en un moment crític», amb un procés de reconversi­ó industrial al sector, en què «encara estem en uns anys més d’inversió que de recollida de fruits».

El nou mapa energètic està girant cap a les energies renovables però en aquest esquema resulta essencial la garantia de subministr­ament que representa el gas, per als períodes en què amb l’electricit­at provinent del sol o de l’aire no n’hi hagi prou. En aquest context, Naturgy juga un paper essencial com a subministr­ador de gas i, sobretot, com a copropietà­ria dels gasoductes d’Algèria i del Magrib.

La ministra d’Indústria, Reyes Maroto, ha optat per inhibir-se en el pròxim expedient d’autoritzac­ió de l’opa per evitar incórrer en un possible conflicte d’interès al treballar el seu marit com a enginyer a Naturgy.

Pendents de Fainé

La possibilit­at dels governs de vetar determinad­es inversions directes estrangere­s sobre empreses de sectors estratègic­s neix de la normativa adoptada per la UE el febrer del 2019. Arran de la pandèmia, aquesta normativa s’ha adoptat de manera decidida als diferents estats per protegir les companyies en un context en què la caiguda en picat de les seves cotitzacio­ns podia convertir-les en presa d’inversors oportunist­es.

La ministra portaveu i titular d’Hisenda, María Jesús Montero, va explicar que una de les pretension­s del Govern és «protegir les empreses perquè no es produís cap tipus d’opa hostil». La clau, a l’operació sobre Naturgy, seria conèixer si l’OPA d’IFM es percep com a hostil o no desitjada, una cosa sobre la qual no s’ha pronunciat encara el seu principal accionista, Criteria, presidida per Isidre Fainé.

 ?? Dani Duch / Pool ?? La vicepresid­enta econòmica, Nadia Calviño, i el ministre de Transport, José Luis Ábalos.
Dani Duch / Pool La vicepresid­enta econòmica, Nadia Calviño, i el ministre de Transport, José Luis Ábalos.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain