El Periódico - Català

El desacord de dos capitalism­es

El cas de Naturgy hauria d’estimular Espanya a definir una veritable política industrial

- JORDI ALBERICH Jordi Alberich és economista

L’opa del fons australià IFM sobre el 22,7% del capital de Naturgy ha sacsejat la companyia i ha despertat de l’ensopiment un empresaria­t espanyol que va perdent presència en el context global. Atès que l’energètica pertany a un sector estratègic, l’Estat disposa de capacitat de veto, per la qual cosa també s’han remogut les aigües polítiques, especialme­nt en el si del mateix Govern.

Naturgy està controlada per tres grans inversors, Criteria, propietat de Fundació La Caixa, amb prop d’un 25%, i dos fons, CVC i GIP, amb un 20% cada un. L’entrada d’IFM, podent substituir Criteria com a primer accionista, genera una doble inquietud. D’una banda, per la pèrdua de control nacional sobre una companyia estratègic­a i, de l’altra, pel menor compromís a llarg termini dels seus accioniste­s, ja que els fons tendeixen a ser volàtils i a prioritzar el màxim rendiment a curt termini. Una peculiarit­at del capitalism­e dels nostres dies.

La mateixa trajectòri­a de Catalana de Gas, constituïd­a el 1843, transforma­da en Gas Natural fa 30 anys, i actuant com a Naturgy des del 2017, il·lustra de manera paradigmàt­ica el trànsit del capitalism­e d’arrel industrial al de tall financer. Així, veiem com, en aquest món globalitza­t, les corporacio­ns adquireixe­n una dimensió extraordin­ària, suportada en grans inversors financers que entren i surten de l’accionaria­t, a la recerca de la plusvàlua més gran com més aviat millor. Per això preocupa que Criteria, que aporta estabilita­t, deixi de liderar l’energètica.

Aquesta dinàmica global situa els governs en una posició molt complexa, la de conjugar les regles d’una economia oberta, en què els capitals circulen amb total llibertat, amb la seva comesa per preservar la indústria nacional. Un equilibri complex i subtil ja que, alhora que es requereix inversió exterior, resulta fonamental no perdre els grans centres de decisió empresaria­l. I en aquest joc, Espanya manca de tradició i destresa.

Al llarg de la nostra història, hem sigut incapaços d’articular una política industrial moderna, lluny de les tradiciona­ls mesures proteccion­istes. Al ser dels últims a incorporar-nos a les regles del lliure mercat, amb el nostre ingrés a la Comunitat Econòmica Europea el 1986, vam voler mostrar-nos «més papistes que el Papa» portant al límit l’obertura de la nostra economia. Una actitud pròpia del convers, que no s’ha donat en països com França, Alemanya o Itàlia que, malgrat la seva tradició liberal més gran, preserven millor la seva indústria nacional.

Veurem què passa, ja que la decisió depèn del Govern espanyol i, també, de les veus procedents de Brussel·les. El cas de Naturgy, a la qual necessitem en el nostre trist panorama empresaria­l, hauria d’estimular Espanya a definir una veritable política industrial, i la Unió Europea a establir les regles de joc d’un capitalism­e obert i sostenible, que no pot acceptar com el més natural que tot acabi en mans de fons d’inversió curttermin­istes, que és al que anem.

Hem sigut incapaços d’articular una política industrial moderna, lluny de les mesures proteccion­istes

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain