El Periódico - Català

La batalla de Biden

- Rafael Vilasanjua­n

Amb permís de l’escalfamen­t global, una lluita en la qual el president Joe Biden ha compromès els seus millors efectius incloent recursos humans i econòmics per a un pla global de llarg recorregut i accions immediates; amb permís també de la pandèmia i la bateria de mesures i inversions que han revertit l’estat d’abandoname­nt de l’anterior presidènci­a que va condemnar la primera potència mundial a ocupar també el primer lloc en els rànquings negatius de contagis per Covid-19; sense gairebé respir Biden ha d’afrontar ara la crisi amb l’Iran.

Seria injust endossar a Donald Trump el conflicte amb l’Iran. Des de la caiguda del Xa i la revolució islàmica, a finals dels setanta, no hi ha hagut president americà que deixés de notar l’ombra amenaçador­a del règim dels aiatol·làs. Biden no és una excepció i menys encara enmig del llegat del seu antecessor, carregat d’intransigè­ncia i arrogància com a estratègia, però que lluny d’haver impedit la cursa nuclear persa, només ha afavorit un avenç preocupant. També aquí s’ha produït un canvi de criteri i una voluntat de recuperar el camí perdut, el pacte que va arribar a Barack Obama juntament amb la Unió Europea, del qual Trump es va desmarcar sense oferir alternativ­es.

Malgrat les seves reiterades negatives a reconèixer que continuen avançant, la capacitat de l’Iran de produir armament nuclear és una amenaça real per al món. No és cap secret que l’Iran i Israel, les dues potències que es disputen el poder regional, guarden precisamen­t en secret el seu arsenal armamentís­ic. El desplegame­nt diplomàtic ha començat i tots reclamen que sigui l’altre qui faci primer pas cap a la treva. Però la batalla no serà fàcil, ni curta. A Israel hi ha eleccions nacionals al març, a l’Iran al mes de juny, i els falcons dels dos països faran tot el possible per enterrar l’acord. En els dos casos és el principal actiu dels ultraconse­rvadors per mantenir el poder. Només un acord de pau podria demostrar fins a quin punt es pot viure millor sense ells.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain