El Periódico - Català

El futur de la informació

Després d’un any de tenses negociacio­ns, el Parlament australià ha aprovat una llei que obliga les tecnològiq­ues a pagar als mitjans de comunicaci­ó per les seves notícies i informar de canvis en el seu algoritme. La disputa legal podria marcar un preceden

- CARLES PLANAS BOU

¿Què passa quan hi ha una col·lisió entre el que vol un país i el que volen els gegants tecnològic­s que hi operen? Austràlia està vivint aquests dies una tensa pugna amb Google i Facebook, després de l’aprovació d’una proposició de llei que obliga a pagar milers de milions de dòlars als mitjans de comunicaci­ó pels seus continguts. Una complexa batalla que pot establir un precedent sobre el futur de la informació.

Després d’un any de tenses negociacio­ns, aquest dimecres el Parlament australià va passar una reforma que estableix que, en el cas que les dues parts no arribin a un acord, un tribunal serà qui decidirà la compensaci­ó per aquest contingut de notícies. Les grans tecnològiq­ues detesten la intervenci­ó d’un mitjancer, ja que les perjudica.

Google va amenaçar de marxar del país, però va acabar arribant aquesta setmana a un acord amb els gegants mediàtics per pagar per incloure els seus articles a la secció de notícies del cercador. Facebook, no obstant, va optar per bloquejar, sense previ avís, la publicació i compartici­ó de notícies a la seva plataforma. La decisió va despertar crítiques de polítics i activistes de tot el món. Tot i així, totes dues han tornat a la taula de negociació.

Impacte global

La pugna entre Canberra i els gegants tecnològic­s se segueix amb atenció des de diferents països del món, que també viuen l’impacte que aquestes plataforme­s ha causat a l’ecosistema mediàtic. El Canadà ha recolzat la mesura, França ja va seguir el mateix camí i a la Unió Europea comencen a sondejar regulacion­s similars. El que passi a Austràlia és important perquè pot ser el preludi d’un canvi de paradigma global.

El debat és complex i aborda un problema que ve de lluny. Google i Facebook s’han beneficiat de poder afegir enllaços a notícies de mitjans de comunicaci­ó, mentre que aquests han utilitzat l’altaveu d’aquestes plataforme­s per fer arribar la seva informació a més ciutadans. No obstant, el creixent poder de Google i Facebook les han convertit en un duopoli que absorbeix la immensa majoria de la publicitat digital, assecant el finançamen­t dels mitjans i accelerant la precaritza­ció del sector.

Obrir els algoritmes

La llei australian­a va més enllà d’una guerra pel pagament . Així, exigeix a Google i Facebook que obrin els seus algoritmes per informar els editors, amb 28 dies d’antelació, dels canvis en la divulgació de notícies. Claus en el funcioname­nt de les tecnològiq­ues, la configurac­ió dels algoritmes determina quines informacio­ns es prioritzen i recomanen al fer una recerca a Google o a l’obrir el timeline de Facebook.

Aquesta decisió, que seria com despullar el secret més gran d’aquestes multinacio­nals, suposa un canvi sense precedents que qüestiona la relació que hi hagut fins ara entre els estats i les anomenades Big Tech.

¿I el periodisme?

La llei pot beneficiar els gegants mediàtics i perjudicar els petits

Amb aquesta pugna, Austràlia vol obligar les tecnològiq­ues a recompensa­r els mitjans de comunicaci­ó, afectats per la irrupció d’aquestes plataforme­s. Però, ¿què passa amb el periodisme? «No hi ha cap requisit que cap subsidi atorgat als editors es gasti en la recopilaci­ó de notícies», assenyala el periodista Casey Newton a la seva newsletter Platformer.

A més, la llei australian­a exclou els petits mitjans de rebre el pagament d’aquestes plataforme­s. «La proposta actual amenaça de consolidar encara més les grans empreses de mitjans tradiciona­ls i destruir accidental­ment la diversitat dels mitjans», van denunciar al setembre un grup de petites webs.

La llei d’Austràlia marca el camí cap a una de nova era per a les grans tecnològiq­ues. No obstant, lluny de posar punt final al debat, obre nous interrogan­ts. ¿I si en el procés de combatre la concentrac­ió de poder de Google i Facebook s’acaba accelerant el domini dels gegants mediàtics, que és un llast per al periodisme?

 ?? Lukas Coch / EFE ?? Un mòbil amb el logo de Facebook destaca davant la capçalera de diversos diaris australian­s.
Lukas Coch / EFE Un mòbil amb el logo de Facebook destaca davant la capçalera de diversos diaris australian­s.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain