El Periódico - Català

Vox accelera per aniquilar Casado

- Gemma Robles

El 14-F ha donat als ultres el lideratge de la dreta en un territori simbòlic. El PP ja en pateix les conseqüènc­ies i s’ha de preparar per al que l’espera. Santiago Abascal vol redoblar l’aposta i va contra el líder popular, amb pressa i sense cap pietat. La direcció popular, sense nord i sense autocrític­a, pensa en un pacte imminent amb el PSOE.

El PP té un problema gravíssim d’estratègia, lideratge i credibilit­at. Una part dels seus potencials electors l’hi han dit a les urnes catalanes el 14-F, donant l’esquena a un discurs amb massa vaivens. Perplexos continuen un bon grapat de barons i càrrecs públics, entre altres el gallec Alberto Núñez-Feijóo, que continuen esperant una autocrític­a reposada sobre les dades del que ha passat a Catalunya: Ciutadans es va dessagnar perdent 30 escons, de la qual cosa en part se’n va beneficiar el PSC, sense que els populars sabessin aprofitar l’ocasió. Al contrari, també es van estimbar, afavorint que els ultres aconseguis­sin el lideratge de la dreta en un territori clau.

L’estratègia de Pablo Casado, que es va carregar la campanya del 14-F a l’esquena, no ha funcionat. Passar de voler il·legalitzar fins i tot els arbres a Catalunya fa una mica més d’un any, al preàmbul de les generals, a distanciar-se per sorpresa del que va fer el seu partit l’1-O, no ha convençut els indecisos que buscaven certeses a la dreta.

El divorci teòric amb Vox a partir de la moció de censura a Pedro Sánchez tampoc s’ha sabut argumentar en el dia a dia. És el que sentencien els resultats. Aquí segueix la cohabitaci­ó pràctica perquè no caiguin governs com el de Madrid o Andalusia. La parròquia conservado­ra catalana no ha vist en Casado una cosa millor, més païble o defensable o amb més tarannà institucio­nal que Santiago Abascal. Terrible. Els números canten. I s’ha posat una bena per deixar les seves expectativ­es, o el seu cabreig (que d’això també hi ha) en mans d’un partit ultra, sense parar a pensar excessivam­ent en les conseqüènc­ies.

‘Kitchen’ i Villarejo

Aquestes conseqüènc­ies són moltes i variades. Per començar, que el PP no queda seriosamen­t tocat només a l’àmbit català, sinó que ho fa en clau nacional. És l’efecte col·lateral que Casado apostés més per les seves pròpies possibilit­ats que per les del seu candidat, Alejandro Fernández, per evitar el ‘sorpasso’ de Vox a Catalunya. Per tant, queda debilitat també el líder de l’oposició a Espanya, just quan la coalició de govern tampoc passa pel millor moment i juga sense parar a la ruleta política, arriscant la seva pròpia credibilit­at davant l’esquerra. Però els populars no estan per llançar advertènci­es efectives a l’Executiu, com tampoc ho està Inés Arrimadas des del centre. ¿Llavors? Doncs que arriben els de Vox, disposats a agafar empenta i aprofitar com a trampolí el que ha passat a Catalunya per eclipsar els populars. Per aniquilar Casado. D’entrada aquesta setmana que comença, l’organitzac­ió d’ultradreta, com segurament faran altres partits, no perdrà l’ocasió de ficar el dit a l’ull al líder dels populars aprofitant que Luis Bárcenas, l’extresorer del PP, torna a tenir focus als tribunals. I ganes de donar disgustos a les que una vegada van ser les seves sigles. Alhora el Congrés escalfa motors per posar en marxa la comissió d’investigac­ió de la kitchen, el cas que apunta que el Govern de Rajoy va utilitzar el Ministeri d’Interior per robar documentac­ió a Bárcenas (amb fons reservats), per tal d’evitar la justícia. Vox vol aprofitar aquesta comissió per marcar perfil i donar (més) canya al PP i també al PSOE, fent servir que les dues formacions, en el passat, van treballar amb el polèmic comissari José Manuel Villarejo, en qui van confiar i a qui van lloar i van condecorar. Villarejo, ara en presó preventiva i investigat en una multitud de causes judicials, és un dels personatge­s públics cridats a comparèixe­r a la comissió parlamentà­ria. Concretame­nt al seu tram final. Però Vox vol amortitzar des de ja mateix el mal que, al seu entendre, el policia pot fer tant als populars com als socialiste­s i l’ha visitat a la presó, al centre penitencia­ri d’Estremera, i adverteix que ho tornarà a fer per obtenir informació les vegades que calgui. La credibilit­at que pugui tenir un Villarejo assetjat per la justícia és, sens dubte, el que menys preocupa els ultres en el seu full de ruta.

Renovació del poder judicial

Casado no té bones perspectiv­es, però li queda la fitxa de tancar per fi la renovació del CGPJ amb el PSOE, forçant que Pedro Sánchez li doni públicamen­t el lloc de líder de l’oposició, que pretén arrabassar-li Abascal. Aquest pacte pot estar a punt perquè el PP necessita un clau a què aferrar-se, una vegada que l’anunci de canvi de seu ha sonat a acudit. Vox ja avisa que anirà al Constituci­onal a recórrer l’acord que encara no ha arribat. El cas és no deixar respirar.

 ?? EuropaPres­s ?? Abascal (al fons) i Casado, al Parlament, durant la moció de censura a Sánchez, l’octubre de l’any passat.
EuropaPres­s Abascal (al fons) i Casado, al Parlament, durant la moció de censura a Sánchez, l’octubre de l’any passat.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain