El Periódico - Català

El 63% de les empreses esperen deixar enrere la crisi el 2022

> Un informe de KPMG i la CEOE constata que la falta de demanda és la principal preocupaci­ó existent entre els empresaris

- G. U.

L’actual 2021 es planteja entre l’empresaria­t com un any de transició, en el qual l’economia mantindrà, com a mínim, els volums d’activitat del passat exercici i agafarà impuls per aixecar els seus balanços a partir del 2022. Així ho constata un informe publicat i elaborat per la consultora KPMG, en col·laboració amb la patronal CEOE. L’estudi reflecteix la falta de demanda com un dels principals problemes que s’intensifiq­uen per a aquest exercici i constata una capacitat de resiliènci­a de gran part de les companyies per mantenir les seves plantilles.

L’informe de KPMG està elaborat a partir d’enquestes a 1.400 directius de més de 25 sectors diferents entre els mesos de novembre del 2020 i gener del 2021, amb una perspectiv­a també per territoris. A Catalunya, vuit de cada 10 empreses esperen mantenir o augmentar la seva facturació aquest any i sis de cada 10 confien a haver deixat enrere la crisi del coronaviru­s ja l’any 2022.

A les portes de l’aplicació per part del Govern d’un pla de xoc via ajudes directes per a les empreses, la falta de demanda és una de les principals preocupaci­ons dels directius catalans. Fins al punt que aquest element s’ha disparat 20 punts l’últim any i actualment sis de cada 10 companyies temen que, malgrat l’aixecament progressiu de les restriccio­ns, al mercat no hi hagi prou capacitat per absorbir les produccion­s que a poc a poc es van reactivant.

La crisi de la Covid està impactant de manera estesa i intensa en els balanços de gran part del teixit empresaria­l, però això no impedeix que una part no menor de les firmes tingui capacitat per continuar invertint per millorar els seus negocis. Concretame­nt, l’informe elaborat per KPMG indica que quatre de cada 10 companyies a Catalunya esperen augmentar els seus volums d’inversió durant aquest exercici.

En aquest sentit, la millora en digitalitz­ació, especialme­nt en el sector industrial i entre les pimes, es presenta com una de les prioritats destacades pels enquestats per KPMG. «En el camí de la recuperaci­ó exerciran un paper fonamental la digitalitz­ació i la millora de processos. Si en els últims anys aquests aspectes de la gestió corporativ­a havien anat escalant posicions en l’estratègia de les empreses catalanes, la pandèmia els ha donat un impuls definitiu i es converteix­en en vectors de creixement en la nova realitat», assenyala el soci responsabl­e de KPMG a Catalunya, Francisco Gibert.

Sis de cada 10 firmes confien a mantenir o ampliar les seves plantilles al llarg d’aquest exercici

Mecanisme extraordin­ari

L’actual mecanisme extraordin­ari dels ertos està suposant una alternativ­a a l’acomiadame­nt atractiva per a les empreses. És la mesura aplicada pel Govern com a resposta a la crisi més valorada, malgrat les reticèncie­s generades en determinat­s sectors a causa de les limitacion­s que implica per a l’acomiadame­nt. Una de cada dues valora els ertos positivame­nt traient aquesta mesura millor puntuació que altres instrument­s, com els crèdits ICO.

I de moment, estan funcionat de cara al mantenimen­t de les plantilles. Malgrat el fantasma d’una cascada d’eros que recorre el teixit empresaria­l una vegada el Govern retiri aquest salvavides, set de cada 10 firmes afirmen que, com a mínim, mantindran les seves plantilles. Alguns fins i tot veuen marge per ampliar-les.

 ?? Ricard Cugat ?? Les firmes es plantegen el 2021 com un any de transició i preveuen aixecar els balanços a partir del 2021.
Ricard Cugat Les firmes es plantegen el 2021 com un any de transició i preveuen aixecar els balanços a partir del 2021.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain